Az orosz kormány honlapjai rejtélyes módon elsötétültek

Még nem tudni, mi állhat a háttérben. 

2022. február 24., 21:30

Szerző:

Kelet-európai idő szerint csütörtökön kora este az orosz hadsereg egyik honlapja, az orosz szövetségi kormány oldala (bár csak rövid időre), és a Kreml honlapjának angol nyelvű változata is elérhetetlenné vált az Oroszországon kívüli felhasználók számára – számolt be csütörtökön a CNN.

Doug Madory, a Kentik internetfigyelő cég elemzője szerint a fennakadások az orosz kormányt célzó elosztott szolgáltatásmegtagadási támadások szélesebb körű mintájának részei. „Ez a forgalom egyidejű elárasztása a világ minden tájáról érkező forrásokból egy adott porton ... egy adott IP-címcsoportra” – mondta Madory a CNN-nek.

„Ez nem az internetes forgalom természetes áramlása”

– tette hozzá.

Az viszont nem világos, hogy ki lehet a felelős a hamis internetes forgalom áradásáért. Más kiberbiztonsági szakértők kétségüket fejezték ki, hogy egy nagyobb kampány van folyamatban. Három kiberbiztonsági szakértő a CNN-nek elmondta, hogy a weboldal-kiesések legalább egy része Oroszország saját lépéseiből eredhet.

(Kiemelt képünk illusztráció: Az Oschadbank honlapján megjelenő figyelmeztetés a lengyelországi Krakkóban 2022. február 15-én. Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto via AFP)

Tegnap 19:19

A jelenlegi amerikai kurzust Moszkva nemcsak a maga, de a világ számára is fő kockázatforrásnak tekinti, és fel szándékozik számolni Washington „dominanciájának maradványait” – hirdette meg Oroszország módosított külpolitikai koncepciója, amelyet pénteken hagyott jóvá Vlagyimir Putyin orosz elnök.

A norvég fővárosban mintegy 800 kilogramm kokaint talált a rendőrség gyümölcsök közé rejtve, a skandináv országban korábban még soha nem bukkantak ilyen nagy mennyiségű szállítmányra – közölték a helyi hatóságok pénteken.