Az orosz kormány honlapjai rejtélyes módon elsötétültek

Még nem tudni, mi állhat a háttérben. 

2022. február 24., 21:30

Szerző:

Kelet-európai idő szerint csütörtökön kora este az orosz hadsereg egyik honlapja, az orosz szövetségi kormány oldala (bár csak rövid időre), és a Kreml honlapjának angol nyelvű változata is elérhetetlenné vált az Oroszországon kívüli felhasználók számára – számolt be csütörtökön a CNN.

Doug Madory, a Kentik internetfigyelő cég elemzője szerint a fennakadások az orosz kormányt célzó elosztott szolgáltatásmegtagadási támadások szélesebb körű mintájának részei. „Ez a forgalom egyidejű elárasztása a világ minden tájáról érkező forrásokból egy adott porton ... egy adott IP-címcsoportra” – mondta Madory a CNN-nek.

„Ez nem az internetes forgalom természetes áramlása”

– tette hozzá.

Az viszont nem világos, hogy ki lehet a felelős a hamis internetes forgalom áradásáért. Más kiberbiztonsági szakértők kétségüket fejezték ki, hogy egy nagyobb kampány van folyamatban. Három kiberbiztonsági szakértő a CNN-nek elmondta, hogy a weboldal-kiesések legalább egy része Oroszország saját lépéseiből eredhet.

(Kiemelt képünk illusztráció: Az Oschadbank honlapján megjelenő figyelmeztetés a lengyelországi Krakkóban 2022. február 15-én. Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto via AFP)

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.