Az orosz házelnök azzal fenyegetőzik, hogy Oroszország „visszaveszi” Alaszkát

Az orosz parlament alsóházának elnöke szerdán azzal fenyegetőzött, hogy „visszaveszi” Alaszkát, ha az Egyesült Államok büntetésként az ukrajnai invázió miatt befagyasztja vagy lefoglalja az orosz vagyont.

2022. július 7., 15:57

Szerző:

„Amerika mindig emlékezzen: van egy darab terület, Alaszka. Amikor külföldön próbálják kezelni az erőforrásainkat, gondoljanak arra, mielőtt cselekednének, hogy nekünk is van mit visszavennünk”

– mondta Vjacseszlav Volodin az állami duma nyári szünet előtti utolsó ülésén.

Megjegyezte, hogy Pjotr Tolsztoj helyettes szóvivő azt javasolta, hogy az alaszkaiak körében tartsanak népszavazást az Oroszországhoz való csatlakozásról. Volodin korábban felvetette, hogy Moszkva az „ellenséges” országok oroszországi vagyonát is lefoglalhatja, megtorlásul arra az amerikai javaslatra, hogy a lefoglalt orosz oligarchák vagyonát Ukrajna újjáépítésére használnák fel.

Az oroszok a feltételezések szerint először az 1600-as években jutottak el Alaszkába. A Szibéria és Alaszka közötti rendszeres kereskedelmi szőrmefogási expedíciók az 1740-es években kezdődtek, és ekkor kezdtek megjelenni az alaszkai partvidéken az orosz települések. Oroszország 1867-ben 7,2 millió dollárért, azaz hektáronként nagyjából 2 centért adta el Alaszkát az Egyesült Államoknak.

Szintén szerdán Dmitrij Medvegyev volt elnök a közösségi médiában atomháborúval fenyegetőzött, ha a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) büntetést szab ki Oroszországra az Ukrajnában elkövetett állítólagos bűncselekmények miatt.

(Kiemelt képünk: A Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (CSTO) parlamenti közgyűlésének vezetője és az orosz Állami Duma elnöke, Vjacseszlav Volodin beszédet mond a CSTO parlamenti közgyűlésének tanácskozásán az örményországi Jerevánban. Fotó: Asatur Yesayants / Sputnik / AFP)