Az orosz erők ismét energetikai létesítményeket támadtak

Az orosz erők ismét több energetikai létesítményre mértek csapást szerdára virradó éjjel Ukrajna keleti részében, hozta nyilvánosságra az Ukrenerho áramszolgáltató társaság.

2022. december 7., 15:36

Szerző:

A közlemény szerint folytatódik az energiarendszer szakaszos helyreállítása az orosz erők rakétatámadásai után, de továbbra is jelentős áramhiány van. Az atomerőművekben az elektromos hálózat károsodása miatt lekapcsolt blokkok feltöltésének folyamata a tervezett módon folytatódik – tette hozzá a vállalat. 

„Nehéz helyzet alakult ki az ország keleti részében, ahol az ellenség tegnap este ismételten tüzet nyitott egyszerre több energiainfrastrukturális létesítményre, miközben a hőmérséklet ebben a térségben elérte a mínusz 17 Celsius fokot. A sürgősségi javítási munkálatok folytatódnak. A javítócsoportok emellett azon dolgoznak, hogy felszámolják a rakétatámadások következményeit Kijevben és Odessza megyében, és biztosítsák a régiók energiaellátását”

– fejtette ki az Ukrenerho. Kiemelte, hogy továbbra is jelentős hiány van az energiarendszerben, és az összes regionális energiacégnek korlátozást írtak elő az áramfogyasztásra vonatkozóan.

„Sajnos, vannak olyan régiók, ahol túllépték a fogyasztási határértékeket, ezért vészleállítást kellett alkalmazni” – mutatott rá a vállalat. Hozzátette, hogy ez egy kényszerű lépés az energiarendszer egyensúlyának fenntartása érdekében. „Attól függően, hogy miként áll helyre a villamosenergia-termelés, a fogyasztáskorlátozások mértéke is változik” – ígérte az Ukrenerho.
 

A DTEK energetikai vállalat sajtószolgálata szerdán közölte, hogy előző nap egyik létesítményére kétszer is tüzet nyitottak az orosz erők, emiatt le kellett választani az elektromos hálózatról. A vállalat nem hozta nyilvánosságra, hogy hol található ez az energetikai objektum, de azt írta, hogy már nem először érte orosz támadás. Kiemelte, hogy "leállása energia- és hőellátási korlátozáshoz vezetett a régióban". A támadás következtében személyi sérülés nem történt. Jaroszlav Janusevics, a déli Herszon megye kormányzója a Telegram üzenetküldő alkalmazáson arról tájékoztatott, hogy az orosz csapatok keddi tűztámadásaiban két helyi lakos vesztette életét a régióban, és egy sebesült meg. Szavai szerint a keddi napon az orosz erők 51-szer nyitottak tüzet rakéta-sorozatvetőkkel, harckocsikkal, aknavetőkkel és más tüzérségi fegyverekkel a megye területére.

Az ukrán vezérkar szerdai jelentése szerint kedden mintegy 540 orosz katona halt meg Ukrajnában, velük együtt az orosz hadsereg embervesztesége elérte a 92 740 főt.

(Kiemelt képünk illusztráció: Füst száll fel egy ortodox templom felett a nyugat-ukrajnai Lviv városában orosz rakétacsapás után 2022. október 10-én. Fotó: Jurij Djacsin / AFP)