Az Orbánék által befogadott szökött bűnöző, Gruevszki ismét bejelentkezett a Facebookon, hazaárulást emleget

2019. január 11., 11:53

Szerző:

Új Facebook-jegyzést tett közzé Nikola Gruevszki, a Magyarországon menedékjogot kapó, hazájában korrupció miatt kétéves börtönbüntetésre ítélt macedón ex-kormányfő, aki egykor Budapestre érkezését is közösségi oldalán jelentette be. Gruevszki hosszas, macedón nyelvű írása szerint nemzeti katasztrófával érne fel, ha Macedónia parlamentje ratifikálná az alkotmánymódosítást, amely a Görögországgal kötött megállapodás értelmében Észak-Macedóniára változtatná az ország nevét.

Az alkotmánymódosításról tartott népszavazás az alacsony részvétel miatt ugyan érvénytelen lett, de a macedón parlamenti többséget alkotó szociáldemokraták és az albán kisebbséget képviselő pártok a napokban akarják megszavaztatni a szkopjei törvényhozásban a változtatást. Gruevszki egykori kormánypártja, az ellenzékbe került jobboldali VMRO-DPMNE ezt elutasítja és hazaárulásnak tartja. Pedig a NATO-, és EU-tag Görögország már többször leszögezte: csak akkor nem vétózza meg a balkáni ország csatlakozását a két szövetséghez, ha Macedónia nevet változtat. A görögök északi tartománya ugyanis ugyanezt a nevet viseli.

Gruevszki legutóbbi bejegyzésében azonban azt írja, ez a megállapodás csak Görögországnak jelent győzelmet, a megállapodás pedig árulással ért fel. Az ex-kormányfő azt írja, ő mindig is támogatta, hogy Macedónia a NATO és az EU tagja legyen, és ennek érdekében ésszerű kompromisszumot kössenek. Csakhogy a macedón emberek nemet mondtak a megállapodásra.

Nikola Gruevszki
Fotó: AP/Boris Grdanoski

Ám Gruevszki szerint a jelenlegi bábkormány elhatározta, hogy mindenkit félreállít vagy bebörtönöz, aki az útjába áll az alkotmánymódosításnak. Sőt, az utóbbi két évben (vagyis a Gruevszki-kormány választáson való leváltása óta) az új vezetés lényegében felszámolta a demokráciát. Vagyis az ex-kormányfő közvetve arra utalt, hogy őt is azért akarták bebörtönözni, mert nem támogatta az ország átnevezését.

„Hiába vonultak az utcára az emberek, a döntés most a parlament kezében van” – teszi hozzá az elítélt politikus, aki szerint lehetséges egy jobb megállapodást kiharcolni. Az alkotmánymódosításhoz kétharmados többség szükséges a szkopjei parlamentben, ám ehhez Gruevszki pártjából is át kell csábítani képviselőket. Macedón sajtóhírek szerint magát Gruevszkit is megpróbálták meggyőzni arról – enyhébb hazai büntetést ígérve –, hogy vegye rá pártja tagjait a módosítás megszavazására.

Gruevszki a cikkben azt állította, hogy részben azért jött hazánkba, mert tudomására jutott, merényletet akartak elkövetni ellene a börtönben. Elmondása szerint könnyű volt Macedónia elhagyása.

Magyarországi tartózkodásáról annyit mondott, sok vállalattól kapott már állásajánlatot, azonban addig nem fogad el semmit, amíg nem ismeri meg jobban az országot.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.