Az Orbánék által befogadott szökött bűnöző, Gruevszki ismét bejelentkezett a Facebookon, hazaárulást emleget

2019. január 11., 11:53

Szerző:

Új Facebook-jegyzést tett közzé Nikola Gruevszki, a Magyarországon menedékjogot kapó, hazájában korrupció miatt kétéves börtönbüntetésre ítélt macedón ex-kormányfő, aki egykor Budapestre érkezését is közösségi oldalán jelentette be. Gruevszki hosszas, macedón nyelvű írása szerint nemzeti katasztrófával érne fel, ha Macedónia parlamentje ratifikálná az alkotmánymódosítást, amely a Görögországgal kötött megállapodás értelmében Észak-Macedóniára változtatná az ország nevét.

Az alkotmánymódosításról tartott népszavazás az alacsony részvétel miatt ugyan érvénytelen lett, de a macedón parlamenti többséget alkotó szociáldemokraták és az albán kisebbséget képviselő pártok a napokban akarják megszavaztatni a szkopjei törvényhozásban a változtatást. Gruevszki egykori kormánypártja, az ellenzékbe került jobboldali VMRO-DPMNE ezt elutasítja és hazaárulásnak tartja. Pedig a NATO-, és EU-tag Görögország már többször leszögezte: csak akkor nem vétózza meg a balkáni ország csatlakozását a két szövetséghez, ha Macedónia nevet változtat. A görögök északi tartománya ugyanis ugyanezt a nevet viseli.

Gruevszki legutóbbi bejegyzésében azonban azt írja, ez a megállapodás csak Görögországnak jelent győzelmet, a megállapodás pedig árulással ért fel. Az ex-kormányfő azt írja, ő mindig is támogatta, hogy Macedónia a NATO és az EU tagja legyen, és ennek érdekében ésszerű kompromisszumot kössenek. Csakhogy a macedón emberek nemet mondtak a megállapodásra.

Nikola Gruevszki
Fotó: AP/Boris Grdanoski

Ám Gruevszki szerint a jelenlegi bábkormány elhatározta, hogy mindenkit félreállít vagy bebörtönöz, aki az útjába áll az alkotmánymódosításnak. Sőt, az utóbbi két évben (vagyis a Gruevszki-kormány választáson való leváltása óta) az új vezetés lényegében felszámolta a demokráciát. Vagyis az ex-kormányfő közvetve arra utalt, hogy őt is azért akarták bebörtönözni, mert nem támogatta az ország átnevezését.

„Hiába vonultak az utcára az emberek, a döntés most a parlament kezében van” – teszi hozzá az elítélt politikus, aki szerint lehetséges egy jobb megállapodást kiharcolni. Az alkotmánymódosításhoz kétharmados többség szükséges a szkopjei parlamentben, ám ehhez Gruevszki pártjából is át kell csábítani képviselőket. Macedón sajtóhírek szerint magát Gruevszkit is megpróbálták meggyőzni arról – enyhébb hazai büntetést ígérve –, hogy vegye rá pártja tagjait a módosítás megszavazására.

Gruevszki a cikkben azt állította, hogy részben azért jött hazánkba, mert tudomására jutott, merényletet akartak elkövetni ellene a börtönben. Elmondása szerint könnyű volt Macedónia elhagyása.

Magyarországi tartózkodásáról annyit mondott, sok vállalattól kapott már állásajánlatot, azonban addig nem fogad el semmit, amíg nem ismeri meg jobban az országot.