Az izraeli államfő az ellenzék vezérét kérte fel kormányalakításra

Jaír Lapid és Naftali Bennet kormányozhatják a következő időszakban Izraelt. Egymással teljesen ellentétes ideológiájú pártok léptek szövetségre Netanjahuval szemben, és úgy néz ki, sikerült megegyezni.

2021. május 5., 19:58

Szerző:

Reuven Rivlin izraeli elnök Jaír Lapidot, az ellenzéki centrista Van Jövő (Jes Atíd) párt vezetőjét kérte fel kormányalakításra szerdán – írja az MTI.

Rivlin indoklása szerint a megbeszéléseken a kneszet (izraeli parlament) 120 képviselőjéből 56-an Lapid mögé sorakoztak fel. Emellett a négy honatyával rendelkező Raam nevű muzulmán hagyományőrző arab párt is közölte, hogy kész együttműködni bármely kormányfő-jelölttel, és a 7 parlamenti mandátumot szerzett Jobbra (Jamína) nevű párt sem zárta ki, hogy koalícióra lépjen egy Lapid vezette kormánnyal. Ezért Jaír Lapid elvileg többségi kabinetet teremthet a március 23-án megválasztott kneszetben.

Az izraeli törvények szerint Lapidnak is 28 napja lesz a kormányalakításra, de a katonai rádió híradása szerint a háttérben már hetek óta tárgyalások folytak a Netanjahu-ellenes pártok és a Jobbra pártot vezető Naftali Bennet között. Sajtóinformációk szerint már meg is állapodtak a miniszteri tárcák felosztásának jelentős részében, csakúgy, mint a kérdések 90 százalékában. A fennmaradó tíz százalék körüli nézeteltérések azonban akár fel is robbanthatják az eddig megszületett alkukat a szakértők szerint. Szerdán Bennet frakciójának egyik tagja már bejelentette, hogy nem támogatja a társulást a Netanjahu-ellenzékkel.

Az izraeli média szerint várhatóan rotációs kormányzásban fognak megegyezni, amelyben elsőként Bennet lesz a kormányfő, akit majd Lapid követ. Ennek a kormányzati modellnek a tavaly nyár elején létrejött Netanjahu–Ganz koalíció már lefektette a törvényi alapjait.

Az elvileg megalakítható Lapid–Bennet kormányt az izraeli médiában a változás kormányának, egységkormánynak és vészhelyzet-koalíciónak is nevezik, ugyanis az abban részt vevő pártok egymástól rendkívül távol állnak ideológiai és politikai célkitűzéseikben. Baloldali, centrista és jobboldali pártok szövetkeznek azért, hogy véget vessenek a Netanjahu-korszaknak, és elkerüljék az újabb, ötödszörre megrendezendő választásokat.

Benjamin Netanjahu televíziós beszédben tiltakozott szerda este Lapid kormányfő-jelöltsége ellen, veszélyes, felelőtlen, utat tévesztett baloldali kormánynak nevezte a lehetséges egységkormányt, s azzal vádolta Bennetet, hogy csatlakozásával megszegi választási ígéreteit.

(Kiemelt kép: EPA | Atef Safadi)