Az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyta a Moderna-vakcinát a 12-17 évesek számára is

Jelenleg további öt vakcinát is vizsgál az EMA.

2021. július 23., 18:18

Szerző:

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a 12 és 17 év közötti fiatalok számára is ajánlotta a Moderna vakcináját, írja az MTI. A vakcinát az Európai Bizottság már korábban engedélyezte a 18 éves és idősebb emberek számára. A kétdózisú vakcina második adagjának beadását az első beoltást követő negyedik héten ajánlják.

A gyógyszerügynökség közleménye szerint az ügynökség a koronavírus elleni vakcina vizsgálata során arra a következtetésre jutott, hogy az oltóanyag ugyanolyan hatású a gyermekeknél, mint a 18 évesnél idősebb serdülőknél, valamint a felnőtteknél. Így minden 12 évesnél idősebb személy esetében biztonsággal alkalmazható.

Az EMA szerint a több mint 3700 gyermek bevonásával végzett vizsgálat nem mutatott ki a Moderna oltóanyaga esetében új, eddig nem tapasztalt mellékhatásokat. A gyermekeknél tapasztalt mellékhatások hasonlóak a 18 évesek vagy annál idősebbek esetében tapasztaltakhoz. Ezek közé tartozhat az injekció beadásának helyén fellépő enyhe fájdalom, a fáradtság, fejfájás, izom- és ízületi fájdalom, hidegrázás és láz. A hatások általában enyhék, és az oltástól számított néhány napon belül elmúlnak. Hozzátették: a vakcina előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait.

Az amszterdami székhelyű uniós gyógyszerügynökség ez idáig a Pfizer, az AstraZeneca, a Moderna, valamint a Johnson & Johnson vállalatok koronavírus elleni vakcináját ajánlotta használtra. Jelenleg öt oltóanyagot vizsgál, köztük a Szputnyik V-t, a Sinovacot és a Novavaxot.

(Kiemelt kép: egy eldobható kesztyűben fogja egy ember az amerikai Moderna nevezetű cég vakcina-csomagját. Fotó: Peter Endig / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP)