Az Európai Bizottság egyelőre nem hosszabbított szerződését az AstraZenecával

A Pfizer/BioNTech szérumára 2023-ig újraszerződött az EU, de az AstraZenecával egyelőre csak júniusig van megállapodás. 

2021. május 9., 19:07

Szerző:

Az Európai Bizottság még nem újította meg az AstraZenecával júniusban lejáró szerződését – közölte Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos egy nappal azután, hogy az Európai Unió jóváhagyta az 1,8 milliárd adag Pfizer/BioNTech oltóanyag beszerzését 2023-ig biztosító szerződést.

„Nem újítottuk meg a szerződést az AstraZenacával június utánra. Meglátjuk, mi lesz később" – mondta a francia biztos. Arra a kérdésre, hogy ez azt jelenti, hogy véglegesen nem érkezik több AstraZeneca-oltóanyag az Európai Unióba, Thierry Breton kitérő választ adott.

„Ezt még nem lehet kijelenteni, várjanak. Még csak most kezdtük a szerződések megújítását a Pfizer/BioTech-kel, és másokkal is meg fogjuk újítani" – fogalmazott a biztos. „Azért a Pfizerral kezdtük, mert már a második szakaszon dolgozunk, a második generációs oltásokon" – tette hozzá.

Az Európai Bizottság múlt hónapban eközben jogi eljárást indított az AstaZenecával szemben, amiért a brit-svéd gyártó nem teljesítette időben a vállalt szállításait. A felek május 26-án egyeztetnek a bíróság előtt Brüsszelben.

(Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán)

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.