Az EU jóváhagyta, mely régiókat kell felzárkóztatni Magyarországon

Az Európai Bizottság elfogadta a kormány javaslatát. 

2021. szeptember 16., 19:26

Szerző:

Az Európai Bizottság (EB) jóváhagyta az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályok alapján Magyarország regionális támogatási térképét. A tervezet a 2022 és 2027 közötti időszakra vonatkozik. A támogatási térkép határozza meg, mely leghátrányosabb régiók milyen arányban kapnak támogatásokat a jövőben.

Az EB szerint egyébként a regionális támogatásra jogosult régiók területén él a magyar lakosság nyolcvankét százaléka. Az EU meghatározása szerint azok a régiók tartoznak a leghátrányosabb területek közé, ahol a GDP nem éri el az uniós átlag 75 százalékát sem. A tagállamok számára egy 2021 áprilisában elfogadott EB-iránymutatás teszi lehetővé, hogy támogassák a leghátrányosabb európai régiókat.

A cél természetesen az, hogy a leghátrányosabb régiók felzárkózását minél inkább elősegítsék. A támogatások során a zöld és digitális átállást is szorgalmazza az unió, valamint azt is, hogy eltöröljék a jövedelem és a munkanélküliség területén tapasztalható egyenlőtlenségeket is. 

(Kiemelt kép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszél az Európai Parlament plenáris ülésének első napján az EP brüsszeli üléstermében a koronavírus-járvány idején, 2021. április 26-án. Fotó: Olivier Hoslet / MTI/EPA)