Az EU fölszólította Kínát, hogy oldja föl a BBC hírcsatornával szembeni tiltást

Kína még csütörtökön arra válaszul állította le a BBC televízió sugárzását, hogy a brit hatóságok megvonták a sugárzási jogot a CGTV kínai állami televíziótól.

2021. február 13., 17:20

Szerző:

A huszonhetek által kiadott közös közleményben az áll, Peking lépése tovább korlátozza a szólásszabadságot és az információhoz való hozzáférést Kína határain belül, és ellentétes a kínai alkotmánnyal és az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatával. Mint hozzáfűzték, a hongkongi bejelentés, amely szerint az ottani közszolgálati adó nem sugározza tovább a BBC rádióadását, a sokat bírált nemzetbiztonsági törvény tavalyi elfogadása után tovább erodálja a szabadságjogokat az egykori brit gyarmaton.

Noha Nagy-Britannia már nem tagja az EU-nak, továbbra is tagja az Európa Tanácsnak, amely a műsorszórási jogokról szóló 1989-es egyezmény őre. Előzőleg a brit kormány, az Egyesült Államok és Kínában akkreditált külföldi tudósítók is a megbotránkozásuknak adtak hangot a BBC betiltása miatt..

A kínai médiahatóság arra hivatkozott tiltó határozatában, hogy a BBC Kínáról szóló tudósításai nem feleltek meg a pártatlanság követelményének és a valóságnak. A BBC beszámolt többek között arról, hogy milyen visszaélések sújtják az ujgurokat és más muszlim vallású etnikumokat Kína északnyugati részén.

A brit médiafelügyeleti hatóság, az Ofcom még február 4-én vonta meg a műsorszórás jogát a CGTN-től, Kína agol nyelvű műholdas állami hírcsatornájától. A kínai külügyminisztérium akkor azzal vádolta a brit hivatalt, hogy politikai alapon, ideológiai elfogultsággal döntött. A brit döntés azért volt különösen fájdalmas Pekingnek, mert a CGTN fontos eleme annak a komoly erőforrásokkal megtámogatott kínai törekvésnek, hogy a nyugatival versengő narratívát nyújtson számos témában szerte a világon. Az adó európai központja éppen Londonban működik.