Kiderült, mikor indulhat újra az Északi Áramlat gázvezeték

Az Északi Áramlat 1 Greisfwaldnál lévő kijáratát augusztus elsején zárták le. A szeptemberi robbantások során keletkezett károk miatt azóta sem indult újra. 

2022. november 29., 12:36

Szerző:

Az Oroszország által vezetett Északi Áramlat 1 földgázvezeték üzemeltetője április elsejére módosította a gázvezeték újbóli üzembe helyezésének időpontját – írja a Reuters

A gázvezeték üzemeltetőinek adataiból az is kiderül, hogy az Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül a németországi OPAL és NEL csatlakozási pontokba irányuló gázforgalom nulla volt.

Felrobbantották

A svéd nyomozók még november közepén közölték, hogy robbanóanyag nyomaira bukkantak a megrongálódott Északi Áramlat-vezetékek helyszínén, ami megerősíti, hogy súlyos szabotázs történt. A svéd és dán hatóságok négy lyukat vizsgálnak az Északi Áramlat 1 és 2 vezetékeken.

„A most elvégzett elemzések robbanóanyag nyomaira mutatnak több megtalált tárgyon (...) A vizsgálat rendkívül összetett és átfogó. A folyamatban lévő vizsgálat fogja eldönteni, hogy azonosíthatóak-e gyanúsítottak” – áll a svéd ügyészség közleményében.

(Kiemelt képünk: Csőrendszerek és elzáró berendezések az Északi Áramlat 1 balti-tengeri gázvezeték gázfogadó állomásán és az OPAL (Ostsee-Pipeline-Anbindungsleitung - Balti-tengeri gázvezeték-összeköttetés) távolsági gázvezeték átadóállomásán. Fotó: JENS BUTTNER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

21:22

Három embert sebesítettek meg Brüsszelben, az uniós intézményeknek is helyet adó Schuman téri metróállomáson, a gyanúsítottat a rendőrség előállította – tájékoztatott hírportálján a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap hétfőn.

20:02

Petr Pavel, a szombaton megválasztott cseh államfő hétfőn arról biztosította Caj Jing-ven tajvani elnököt, hogy Csehország és Tajvan is osztja a szabadság, a demokrácia, az emberi jogok értékeit, és ezért megerősítik partnerségüket.