Az észak-koreai államfő az orosz védelmi miniszterrel találkozott

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető szerdán Szergej Sojgu orosz védelmi miniszterrel találkozott, aki a koreai háború lezárásának 70. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségekre érkezett Phenjanba.

2023. július 27., 18:05

Szerző:

A Szovjetunió több mint 30 évvel ezelőtti felbomlása óta Sojgu az első orosz védelmi miniszter, aki Észak-Koreába látogatott.
Kim Dzsong Un és Szergej Sojgu katonai kérdésekről tárgyalt, ezen belül a két ország védelmével és biztonságával kapcsolatos témákat érintettek, továbbá a regionális és nemzetközi biztonsággal összefüggő nézeteiket egyeztették az észak-koreai állami műsorszolgáltató csütörtöki jelentése szerint. 

A találkozón Sojgu átadta az észak-koreai vezetőnek Vlagyimir Putyin orosz elnök „meleg és baráti levelét”

– közölte a KCNA észak-koreai állami hírügynökség.

A KCNA beszámolója szerint Kim Dzsong Un elvitte Sojgut az ország legújabb fegyvereit felvonultató kiállításra is. Az erről készült fotókon az látható, amint rakéták mellett sétálnak. A bemutatón jelen voltak a kommunista állam nemzetközi szankciók hatálya alá eső ballisztikus rakétái, köztük a Hvaszong-18-as típus is. Az egyik felvételen szakértők szerint egy új fejlesztésű észak-koreai drón is látható volt. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozatait, amelyek tiltják a nukleáris robbanófejek hordozására képes ballisztikus rakéták gyártását a phenjani vezetésnek, Kína mellett Oroszország is megszavazta.

Az orosz védelmi minisztérium Sojgu elutazása előtt kiadott közleményében arról számolt be, hogy a miniszter látogatását a kétoldalú együttműködésben fontos eseménynek tartják, amely a két ország katonai együttműködését is erősíti. Kang Szun Nam észak-koreai védelmi miniszter az állami hírügynökség közlése szerint arról beszélt, hogy hazája teljes mértékben támogatja Oroszország „igazságért vívott harcát” és „szuverenitásának védelmét”. A dél-koreai védelmi minisztérium közleményt adott ki, amelyben arra emlékeztetett, hogy hivatalos álláspontja szerint Oroszország ellenzi Észak-Korea nukleáris fegyverkezését. Szöul egyben reményét fejezte ki, hogy a látogatás előmozdítja, hogy Észak-Korea és a nemzetközi közösség ismét párbeszédet kezdjen egymással.

Csütörtökön kínai delegáció is érkezett Phenjanba. Kim Dzsong Un a Kínai Kommunista Párt Politikai Bizottságának egyik tagjával, Li Hong-csunggal is találkozott, akinek szintén levelet nyújtott át, amely Hszi Csin-ping elnöknek szólt. A hármas találkozóról készült egyik felvétel hátterében az „Állj ellen az amerikai agresszoroknak!” felirat volt olvasható. A szlogent a kínai hadsereg használta a koreai háború idején. Észak-Koreában csütörtök este katonai díszszemlét is tartottak a koreai háború lezárásának 70. évfordulója alkalmából. A védelmi minisztérium szerint a parádéra hivatalos volt Sojgu is.

(Kiemelt képünkön: Ezen a 2023. július 26-án készült képen, amelyet július 27-én tett közzé Észak-Korea hivatalos koreai központi hírügynöksége (KCNA), Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter (3. balra) látható egy üdvözlő partin Phenjanban. Fotó: STR / KCNA VIA KNS / AFP)