Az ENSZ egy szingapúri olajtársaságot az észak-koreai szankciók megsértésével vádol

A vállalat tagad.

2021. október 13., 07:42

Szerző:

Az ENSZ szakértői bizottsága azzal vádolja a Winson Group szingapúri olajkereskedelmi vállalatot, hogy a Biztonsági Tanács szankcióit megkerülve gázolajat szállított Észak-Koreának, de cég ezt tagadja. A Winson Group közölte szerdán, hogy megkapta az embargó betartását felügyelő ENSZ-bizottságtól az előzetes jelentést, amely azzal vádolja, hogy szándékosan hozzájárult az olajszármazékok jogsértő szállításához, megkerülve a BT vonatkozó határozatait, és kulcsfontosságú szerepet vállalt Phenjan tiltott külföldi olajbeszerzéseiben.

A jelentés szerint egy olyan hajóba szivattyúzták át a gázolajat, amelyet a szingapúri vállalat bérelt a Sino Global Trade vállalat számára, majd a gázolajat eladták egy harmadik cégnek, és a rakomány végül Észak-Korában kötött ki. Az ENSZ-szakértők hozzáfűzik jelentésükben, hogy a Sino Global Trade feltehetően egy strómancég. A szingapúri vállalat közölte, nem tudhatta, hogy kik lesznek a Sino Global későbbi üzleti partnerei, és kiknek fogja eladni a megvásárolt gázolajat. Leszögezte, hogy együtt fog működni az ENSZ szakértői bizottságával, és bebizonyítja ártatlanságát.

Phenjan ellen a legszigorúbb ENSZ-szankciók vannak érvényben. Az ENSZ BT első ízben 2006. október 14-én vezetett be ellene embargót, egy héttel az észak-koreai kísérleti atomrobbantás után. A korlátozásokat azóta többször szigorították, hogy rákényszerítsék Észak-Koreát rakéta- és atomprogramjának felszámolására.

 

(Kiemelt kép illusztráció:New York, 2021. szeptember 21. Joe Biden amerikai elnök felszólal az ENSZ Közgyűlés 76. ülésszakán a világszervezet New York-i székházában 2021. szeptember 21-én. MTI/EPA/AFP/Timothy A. Clary) 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.