Az elnök élesen bírálta a határőröket

Feleslegesen bántak erőszakosan a menekültekkel. 

2021. szeptember 25., 05:40

Szerző:

„Következményekkel kell számolniuk a haiti migránsokkal szemben a déli amerikai határon durva bánásmódot alkalmazó texasi határőröknek” - mondta pénteken Joe Biden amerikai elnök. Az Egyesült Államok szégyenének nevezte a történteket és hozzátette, hogy vállalja a felelősséget a történtekért.

Az ügy előzménye, hogy az amerikai határon haiti menekültek ezrei jelentek meg, akikkel szemben  a texasi határőrök ostorokat és más fegyvereket is bevetettek. „Megígérem Önöknek, hogy azok az emberek fizetni fognak”- jelentette ki Joe Biden a túlkapásokkal kapcsolatban. Alejandro Mayorkas amerikai belbiztonsági miniszter egyébként azonnal vizsgálatot rendelt el az erőszakos történtek miatt. 

Mindeközben Mexikó azt kérte a menekültektől, hogy a Guatemalával közös határhoz vonuljanak vissza és nyújtsanak be menedékkérelmet. Az ügy   miatt Daniel Foote, az Egyesült Államok haiti különmegbízottja lemondott és  élesen bírálta az amerikai vezetést. Véleménye szerint nem szabadott volna haiti menekültek százait visszatoloncolni, a poltikai krízis és katasztrófák sújtotta országba. 

(Kiemelt kép: Joe Biden amerikai elnök. Fotó: Saul Loeb / AFP)
    
 
  

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.