Az Egyesült Államok szerint történtek lépések a gázai civilek védelmére az izraeli hadművelet közepette

Az amerikai értékelés szerint Izrael tett lépéseket annak érdekében, hogy korlátozza a Gázai övezetben a Hamász ellen zajló katonai műveletek civil áldozatainak számát – nyilatkozta a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője vasárnap.

2023. december 4., 07:42

Szerző:

John Kirby, a Fox News hírtelevíziónak adott interjúban kifejtette azt is, hogy az amerikai adminisztráció korábban megosztotta nézeteit és tapasztalatait Izraellel a civil lakosság védelmével kapcsolatban. Tagadta, hogy Washington bármilyen feltételhez kötné az Izraelnek juttatandó biztonsági támogatások folyósítását. Annak leállítása nem kerül szóba, a segítség folytatódik a Hamász megsemmisítése érdekében – mondta. A Nemzetbiztonsági Tanács kommunikációs koordinátora azt is kijelentette, hogy a Fehér Háznak nincs vitája Izraellel, és mindkét fél úgy látja, hogy a Palesztin Hatóság reformokra szorul, valamint „revitalizálásra”. John Kirby a Hamász által fogolyként tartott amerikaiakat illetően úgy nyilatkozott, hogy nem rendelkeznek teljes rálátással a sorsukról, és „8 vagy 9, de inkább 9 emberről lehet szó”, valamint további egy amerikai nőt tartanak eltűntként nyilván. Megállapította, hogy az amerikai fél továbbra is törekszik a tűzszünet újraélesztésére, hogy további túszok nyerhessék vissza szabadságukat.

Lloyd Austin védelmi miniszter szombaton, a Reagan National Defense Forum, az amerikai nemzetbiztonságról szóló éves konferencián számolt be a Pentagon és az amerikai adminisztráció Izrael támogatását érintő politikájáról. Hangsúlyozta, hogy „az Egyesült Államok a jövőben is Izrael legszorosabb barátja marad a világon”. Hozzátette ugyanakkor, hogy továbbra is nyomást fognak gyakorolni az izraeli vezetésre a civilek védelme és a segélyszállítmányok bővítése érdekében. „Ismételten is világossá tettem az izraeliek számára, hogy a civilek védelme Gázában erkölcsi felelősség és stratégiai alapvetés” – fogalmazott a Pentagon vezetője.

A védelmi fórumon tartott beszédében a miniszter a Hamász elleni városi hadviselést az Iszlám Állam elleni hadműveletekhez hasonlította, amelyek során az abban résztvevő nemzetközi koalíció tagjai elegendő tapasztalatot gyűjtöttek össze a civil lakosság védelmének módjaival kapcsolatban, ezt pedig megosztják Izraellel is. Lloyd Austin megismételte az amerikai kormány sokszor hangoztatott álláspontját, miszerint Washington a palesztinok jövőjére vonatkozóan a kétállami megoldást tartja az egyetlen járható útnak, ami kivezet a konfliktusból.

(Kiemelt képünkön: John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács stratégiai kommunikációért felelős koordinátora beszél a napi tájékoztatón a Fehér Ház Brady Tájékoztatótermében Washingtonban, 2023. november 30-án. A Fehér Ház úgy véli, hogy Izrael „erőfeszítéseket tesz” a gázai civil halálesetek minimalizálására – mondta egy magas rangú tisztviselő 2023. december 3-án, miközben a nemzetközi aggodalom egyre nagyobb a Hamász elleni újrakezdett háborúban meghaltak száma miatt. A vasárnapi amerikai talkshow-kban John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője is ragaszkodott ahhoz, hogy az amerikai hírszerzésnek nincs tudomása semmilyen titkos, előre kidolgozott Hamász-tervezetről az Izrael elleni, a konfliktust kiváltó október 7-i brutális támadásához. Fotó: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP)