Az egyenjogúságért tüntettek Pakisztánban

Ezrek tüntettek hétfőn Pakisztánban az egyenjogúságért, dacolva a vallási szélsőségesekkel. A nagyobb városokban nők, férfiak és gyerekek ezrei meneteltek kezükben a szexuális zaklatást, a lehetőségek hiányát és az igazságtalanságot bíráló feliratokat tartalmazó transzparensekkel.

2021. március 8., 19:49

Szerző:

A Nők Menetét 2018 óta minden évben megrendezik az országban, nők tömegei vonultak végig a dél-pakisztáni Karacsi kikötővárosban, egyenlő jogokat követelve.

Az idei felvonulásra különleges biztonsági intézkedéseket hoztak, a szervezők pedig kötelezővé tették a maszkviselést és a távolságtartást a résztvevők számára a koronavírus-járvány miatt. A tüntetők követelései között szerepeltek az egyenlő jogok, annak szabadsága, hogy a nők maguk választhassák meg partnerüket, hogy vessenek véget a kényszerházasságoknak a kultúra és a vallás nevében, valamint a szexuális zaklatásnak.

Az iszlamista csoportok és jobboldali politikai pártok ellenzik ezeket a felvonulásokat, mert úgy vélik, hogy a nőket csak az iszlám keretein belül előírt jogok illetik meg. A résztvevőket "iszlámellenességgel" vagy azzal vádolják, hogy külföldről finanszírozzák őket, egy tavalyi iszlámábádi rendezvényen pedig nőgyűlölő szélsőségesek aktivistákra támadtak.

"Eltökéltek vagyunk, hogy biztonságos és támogató környezetet szerezzünk a nőknek, hogy betölthessék az őket megillető szerepet nemzetünk fejlődésében" - mondta Imrán Hán miniszterelnök a nemzetközi nőnap alkalmából szervezett megmozdulásokat megelőzően.

(Kiemelt kép: EPA/RAHAT DAR)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.