Az „amerikaiak vezette háborús uszítók” elleni támadással fenyeget Phenjan

Ismét bírálta Phenjan Dél-Korea és az Egyesült Államok közös, a koreai partoknál rendezett hadgyakorlatait, a KCNA észak-koreai állami hírügynökség csütörtökön azt közölte, hogy a két ország „puskaporos hordóvá változtatta a Koreai-félszigetet”.

2023. április 6., 08:43

Szerző:

„Az amerikaiak vezette háborús uszítók akciói átlépték a tűréshatárt” – fogalmazott a hírügynökség, közelebbről meg nem nevezett „támadásokkal” fenyegetőzve. 

Mindeközben Szöulba érkezett Szung Kim, az Egyesült Államok észak-koreai különmegbízottja, aki a bejelentés szerint dél-koreai és japán tisztségviselőkkel egyeztet az észak-koreai fegyverfejlesztésekről és nukleáris kísérletekről. 

A dél-koreai külügyminisztérium közleménye szerint Szung találkozott Pak Dzsin tárcavezetővel is. A megbeszélésen egyeztettek az észak-koreai törvénytelen pénzszerzések megakadályozásáról, melyekkel Phenjan a rakétakísérleteit igyekszik finanszírozni. Ennek keretében a diplomaták kitértek a külföldön gyakorlatilag rabszolgamunkát végző észak-koreaiak ügyére is. 

Emellett felszólították az Észak-Koreával jó viszonyt ápoló Kínát, gyakoroljon nyomást Phenjanra, hogy a kommunista állam visszatérjen a megrekedt nukleáris tárgyalásokhoz. 

Ugyancsak csütörtökön, a megbeszélésektől függetlenül Li Dzsong Szup dél-koreai védelmi miniszter leszögezte: Észak-Korea immár bármikor képes újabb nukleáris kísérlet végrehajtására, ezért meg kell erősíteni Dél-Korea védelmi kapacitásait. A tárcavezető a parlament védelmi bizottságában tett felszólalása során azt vetette Phenjan szemére, hogy a dél-koreai-amerikai hadgyakorlatokat puszta ürügyként használja arra, hogy újabb fegyverkísérleteket hajtson végre. 

A hét elején Dél-Korea, az Egyesült Államok és Japán közös tengeri hadgyakorlatot tartott a Koreai-félsziget déli partjainál lévő Dzsedzsu szigeténél, a kétnapos manőveren a többi között részt vett a Nimitz amerikai repülőgép-hordozó anyahajó is. 

Márciusban Észak-Korea több rakétatesztet is végrehajtott. Phenjan azt közölte, a felbocsátásokkal a Szabadságpajzs (Freedom Shield) elnevezésű, nemrég véget ért közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlatra akart reagálni. 

A kommunista rezsim az ilyen manővereket a területe elleni megszállás főpróbájának tekinti, és válaszul megsemmisítő fellépést ígér.

(Kiemelt képünk: Kim Dzsongun észak-koreai diktátor rakétakilövést tekint meg 2022 októberében. Fotó: STR / KCNA VIA KNS / AFP)