Az amerikai ügyészség nem ellenzi Robert Kennedy gyilkosának szabadlábra helyezését

A gyilkos állítása szerint nem emlékszik a tett elkövetésére.

2021. augusztus 27., 21:23

Szerző:

Az amerikai ügyészség pénteken jelezte, hogy nem hoz fel ellenérveket, sőt ez az első eset, hogy a vádhatóság képviselője nincs jelen azon a meghallgatáson, amelyen a Robert F. Kennedy szenátort, az 1968-as elnökválasztási kampány egyik demokrata jelöltaspiránsát meggyilkoló Sirhan Sirhan feltételes szabadlábra helyezéséről döntenek, írja az MTI.

George Gascon Los Angeles-i kerületi ügyész, aki saját bevallása szerint dicsőítette a Kennedy családot, és másoknál is jobban megrendülve gyászolta Robert F. Kennedy szenátort, a meghallgatás előtt kijelentette: kiáll azon meggyőződése mellett, hogy a vádhatóság nem játszhat szerepet annak eldöntésében, hogy egyes rabokat elengednek-e vagy sem. Mint azt korábban az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, a döntést jobb meghagyni a kaliforniai kegyelmi bizottságnak, amely felméri, hogy Sirhan biztonságosan szabadlábra helyezhető-e.

Az amerikai hatóságok eddig 15 alkalommal utasították el az 53 éve rácsok mögé került, palesztin származású Sirhan Sirhan szabadlábra helyezését. A most 77 esztendős Sirhant egy San Diego melletti büntetés-végrehajtási intézetben tartják fogva. A gyilkosságot követő évben, 1969-ben halálra ítélték, de büntetését 1972-ben életfogytiglani szabadságvesztésre változtatták, miután Kaliforniában megszüntették a halálbüntetést.

A palesztin születésű Sirhan családjával 1956-ban települt át az Egyesült Államokba. Egykori vallomása szerint Kennedynek az 1967-es, hatnapos arab-izraeli háború során tett kijelentései miatt határozta el magát merényletre, amelyet a Los Angeles-i Ambassador Hotelben követett el 1968. június 5-én. Sirhan akkor 24 éves volt.

A legutóbbi, 2016-os meghallgatásán azonban immár sokadszorra azt vallotta, hogy nem emlékszik a gyilkosságra, és csak az azt megelőző történéseket tudja felidézni. A kegyelmi testületnek akkor azt mondta, ha szabadlábra kerül, abban reménykedik, kitoloncolják Jordániába, vagy esetleg engedélyezik számára, hogy testvérével élhessen a kaliforniai Pasadenában.

(San Quentin, 1969. május 23. Sirhan Bishara Sirhan, Robert Kennedy szenátor halálraítélt gyilkosa a nevét és rabszámát feltüntető táblával nyakában, miután átszállították a San Quentin-i börtönbe.)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.