Az amerikai külügyminisztérium kibocsátotta az első X-gender jelzésű útlevelet

Nem lesz többé szükség orvosi igazolásra, amennyiben a kérelmező által megjelölt nem egyezik meg a más, hivatalos személyazonosító okmányokon szereplő biológiai nemmel.

2021. október 27., 19:38

Szerző:

Az amerikai külügyminisztérium kibocsátotta az első, „X-gender jelzésű” útlevelet a genderbefogadó politika megvalósítása keretében - közölte szerdán a tárca a CNN amerikai hírtelevízió beszámolója szerint.

A tárca júniusban jelentette be, hogy korszerűsíti eljárásait, és ennek következtében a kérelmezők maguk választhatják ki a feltüntetendő nemüket, és nem lesz többé szükség orvosi igazolásra, amennyiben a kérelmező által megjelölt nem egyezik meg a más, hivatalos személyazonosító okmányokon szereplő biológiai nemmel, írja az MTI.

Ned Price amerikai külügyi szóvivő szerdán közleményt adott ki, amelyben tudatta:

az „X-gender jelzést” azoknak a nembináris nemű, interszexuális vagy a hagyományos gender-normarendszert el nem fogadó személyeknek hozták létre, akik útlevelet vagy a külföldön születést igazoló konzuli jelentést kérelmeznek.

A szóvivő hangsúlyozta: a tárca elkötelezett minden ember – köztük az LMBTQI-személyek – szabadsága, méltósága és egyenlősége iránt.

Price szerint az új jelzést az útlevelet rutinszerűen kérelmezők 2022 elejétől használhatják, azután, hogy a tárca véglegesíti a rendszert és frissíti a nyomtatványokat.

Az „interszexuális tudatosság napját” elismerő hétfői közleményében a külügyminisztérium úgy fogalmazott: az amerikai politika célja, hogy „véget vessenek a gender, a szexuális orientáció, a genderidentitás vagy -kifejezés és a nemi jellegek miatti erőszaknak és hátrányos megkülönböztetésnek”.
Az útlevelek kibocsátására vonatkozó, genderbefogadónak nevezett politikával az Egyesült Államok csatlakozik az olyan országok sorához, mint például Kanada, Ausztrália és Új-Zéland.

(Kiemelt kép: Shutterstock)