Az amerikai külügyminiszter Európába jön

Nemcsak NATO országokba megy.

2022. március 3., 06:05

Szerző:

Antony Blinken amerikai külügyminiszter munkalátogatást tesz több európai országban 2022. március 3. és 8. között – közölte az amerikai külügyminisztérium. Blinken Belgiumba, Lengyelországba, Moldovába, Lettországba, Litvániába és Észtországba látogat, hogy a NATO-szövetségesekkel és az EU-partnerekkel tárgyaljon Oroszország ukrajnai inváziójáról.

Az amerikai külügyminisztérium közleménye szerint Antony Blinken külügyminiszter először Brüsszelben áll meg, hogy találkozzon európai uniós és NATO-beli kollégáival. Március 5-én Antony Blinken Lengyelországba látogat, ahol találkozik a lengyel vezetőkkel, hogy "megbeszéljék a további biztonsági segítségnyújtást a folyamatos agresszióval, és az Ukrajna elleni orosz támadásokkal szemben".

Később Antony Blinken államtitkár a Moldova Köztársaságbeli Kisinyovba érkezik, ahol találkozik Maia Sandu államfővel, Natalia Gavriliță miniszterelnökkel és Nicu Popescu külügyminiszterrel. A Moldova Köztársaságban tett látogatása során Antony Blinken megvitatja Moldova azon erőfeszítéseinek támogatását, hogy befogadja és segítse az ukrajnai menekülteket, valamint az Egyesült Államok támogatását Moldova Köztársaság azon törekvésének, hogy megőrizze szuverenitásának és területi integritását.

Szintén március 6-án Antony Blinken amerikai külügyminiszter a litvániai Vilniusba utazik március 7-én a lettországi Rigába, majd március 8-án az észtországi Tallinnba látogat.

(Kiemelt kép: München, 2022. február 19. Anthony Blinken amerikai külügyminiszter. MTI/AP/Pool AFP/Ina Fassbender)