Az állami hírügynökség azon örömködik, hogy szerintük többen tüntettek az idegengyűlölet mellett, mint ellene

2018. szeptember 1., 20:15

Szerző:

Fotó: MTI/EPA/Filip Singer

Szívet az uszítás helyett (Herz statt Hetze) jelszóval néhány ezer ember gyűlt össze szombat délután a németországi Chemnitzben, hogy tüntessen az idegenellenesség ellen. Kora este ugyancsak ezrek részvételével megkezdődött a tüntetés a szövetségi kormány menekültpolitikája ellen is.

Szombatra eredetileg az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű mozgalom és a szövetségi kormány menekültpolitikájának és bevándorlási politikájának bírálatára összpontosító Alternatíva Németországnak (AfD) ellenzéki párt hirdetett tüntetést Chemnitzbe, miközben tüntetésekre szólítottak fel az idegenellenességet és a szélsőjobboldali törekvéseket elítélő szervezetek is.

A tartományi rendőrség nagy erőkkel vonult fel a megmozdulásokra, vízágyúkat és lovas egységeket is Chemnitzbe irányítottak és más tartományokból is érkezett erősítés. A szintén szászországi Drezdában elhalasztották a Bundesliga második osztályában szereplő labdarúgó egyesület, a Dynamo Dresden és a Hamburger SV szombati találkozóját, mert a chemnitzi demonstrációk miatt nem maradt elég rendőr a városban a mérkőzés biztosítására.

A demokráciát és a nyitottságot hirdető, az idegenellenességet elítélő békés tüntetés résztvevői között ott volt a szövetségi koalíciós és az ellenzéki pártok több vezető politikusa. Üzenetet küldött a résztvevőknek Heiko Maas szociáldemokrata külügyminiszter, aki a város lakóit a demokrácia védelmére szólította fel.

Az egyik fő szónok, a szociáldemokrata SPD alelnöke, Manuela Schleswig aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a szélsőjobboldal – mint fogalmazott – túszul akarja ejteni a várost és a tartományt. Ezért tüntetni kell a gyűlölet, az uszítás, az erőszak ellen – hangsúlyozta. Annalena Baerbock, az ellenzéki Zöldek elnöke az egész német társadalmat a demokrácia és a jogállamiság védelmére szólította fel.

A szászországi nagyváros polgármestere, Barbara Ludwig az egykori náci párt egyenruhájának színére utalva hangsúlyozta, hogy a város „nem barna”, és ezt „szóval és tettel kell bizonyítani”.

Az egy hét óta tartó demonstrációkat – mint megírtuk – egy emberölés váltotta ki, amely múlt vasárnap történt, az áldozat egy német férfi volt, a bűncselekménnyel egy iraki és egy szíriai férfit gyanúsítanak, őket előzetes letartóztatásba helyezték. A városban ezt követően fokozódtak az indulatok, hétfő este a Pro Chemnitz szervezet felhívására csaknem 10 ezren vettek részt egy bevándorlásellenes, erőszakba torkollott tüntetésen, miközben a rendőrség alig 500 fővel igyekezett fenntartani a rendet. Az erőszakos cselekményekben 20 ember sebesült meg, 18 tüntető és két rendőr.

Fotó: (MTI/EPA/Filip Singer

Ezzel összefüggésben az MTI azt tartotta fontosnak kiemelni, hogy az AfD szászországi szervezetének vezetője, Jörg Urban a Deutschlandfunk országos közrádiónak azt mondta, hogy egyre súlyosabb gond a külföldiek bűnözése a tartományban, ezt jelzi, hogy a szászországi börtönökben már nagyjából 50 százalék a külföldiek aránya.

Andreas Kolbitz, az AfD brandenburgi tartományi vezetője szombati nyilatkozatában Angela Merkel kancellárt vádolta a német férfi múlt vasárnapi meggyilkolásáért.

Kora este megkezdődött a Pegida mozgalom és az AfD közös tüntetése, valamint a Pro Chemnitz (Chemnitzért) nevű, szélsőjobboldalinak tartott, bevándorlásellenes civil szervezet megmozdulása is. Hírügynökségi jelentések szerint a két tüntetés résztvevői nem sokkal később közös menetben egyesültek.

A magyar állami média mindezek kapcsán arra tartotta fontosnak felhívni a figyelmet, hogy a hatóságok közlése szerint mintegy 4500-an vonultak a város központja felé, miközben az idegenellenesség ellen tüntetők számát 3500-ra becsülték.