Az alacsony esetszám ellenére Peking továbbra is feszült

A 22 millió fős városban április 22-e óta 160 esetet találtak. 

2022. április 28., 07:38

Szerző:

A kínai főváros, Peking csütörtökön bezárt néhány közterületet, másokon pedig fokozta az ellenőrzéseket, mivel a város 22 millió lakosának többsége újabb COVID-19 tömeges tesztelésbe kezdett, amelynek célja a sanghaji típusú lezárás elkerülése.

Miközben Peking a héten három körös tömeges tesztelést hajtott végre számos kerületben, számos lakóövezetet, irodaházat és egyetemet zárt le, miután fertőzéseket találtak. Néhány iskolát, szórakozóhelyet és turisztikai helyszínt is bezártak. Peking-szerte találtak pozitív eseteket a tömeges tesztelés első fordulójában vett közel 20 millió minta között, de a számok továbbra is alacsonyak maradtak. A város csütörtökön 50 új fertőzésről számolt be április 27-re vonatkozóan, szemben az egy nappal korábbi 34-el. Április 22-e óta Pekingben több mint 160 esetet találtak, több mint felét a Chaoyangban, a város legnépesebb kerületében, amely éjszakai életéről, bevásárlóközpontjairól és nagykövetségeiről ismert. 

 

A sanghaji járvány kitörésekor az új fertőzések száma március 1-10. között napi 100 alatt volt, majd megduplázódott, és március 20-ra több mint 700-ra emelkedett. Március végére Sanghaj több ezer új fertőzésről számolt be, ami miatt az egész városra kiterjedő lezárást rendeltek el, és 25 millió lakosának életét felforgatták.

Eddig Peking nagyrészt megengedte a lakosoknak, hogy a vizsgálatok ellenére is dolgozni menjenek, kivéve, ha fertőzéseket találtak, és helyi zárlatot rendeltek el.

(Kiemelt képünk: Koronavírus tesztelés Pekingben 2022. április 26-án. Fotó: Jade Gao / AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.