Az abortusz legalizálásáért tüntettek Varsóban nőnapon

Nagyszabású tüntetést rendezett nőnapon Varsóban a Nők Sztrájkja elnevezésű, a szabad abortuszért küzdő mozgalom. A tüntetők lezárták a Központi pályaudvar előtti kereszteződést, és aláírásokat gyűjtöttek a "legális terhességmegszakítás" állampolgári törvénytervezetéhez. Miután a rendőrség közbeavatkozott, dulakodás tört ki.

 

2021. március 8., 20:23

Szerző:

 A tiltakozók a nők jogaiért álltak ki. Egyebek mellett olyan jelmondatokat skandáltak, mint "Varsó a miénk", "Figyelem! Itt vannak a női állampolgárok" és "Gyertek velünk".

Aláírásokat gyűjtöttek a "legális terhességmegszakítás" állampolgári törvénytervezetéhez, amely lehetővé tenné az abortuszt a terhesség 12. hete előtt, és bizonyos esetekben utána is.

A tüntetés környékén megerősítették a rendőri jelenlétet. A hatóság a rendőrautókra szerelt hangosbeszélőkön keresztül arra figyelmeztette a tüntetőket, hogy nem engedélyezett a demonstráció a járványveszély miatt, és a jelenlévőket hazatérésre szólították fel.

A tüntetők azonban mégis maradtak, ezért a, a rendőrök kordont vontak köréjük, és megkezdték az igazoltatást, és dulakodás is történt.

Lengyelországban az elmúlt hónapokban rendszeressé váltak a tüntetések az alkotmánybíróság abortusztörvénnyel kapcsolatos ítélete ellen, miután a testület olyan döntést hozott, hogy a magzat súlyos sérülésének vagy gyógyíthatatlan betegségének valószínűsítése - melynek esetében a törvény megengedi a terhességmegszakítást - nem elegendő indok a születendő gyermek életének elvételéhez.

 A tüntetések szervezői a kormány és Jaroslaw Kaczynski, a kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság  párt elnöke, kormányfőhelyettes távozását követelik.

Lengyelországban jelenleg a terhességmegszakítás csak abban az esetben engedélyezett, ha a terhesség veszélyezteti az anya egészségét és életét, vagy nagy a valószínűsége annak, hogy a magzatot súlyos, visszafordíthatatlan károsodás érte, valamint ha a terhesség bűncselekmény - nemi erőszak vagy vérfertőzés - következménye.

 (Kiemelt kép: MTI/EPA/PAP/Mateusz Marek)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.