Ausztriában teljes lezárást és kötelező oltást rendelnek el, annyira megugrott a járvány

Pár nappal azután, hogy Ausztriában elrendelték a zárlatot a be nem oltottakkal szemben, hétfőtől az egész országra kiterjesztik, annyira terjed a koronavírus. 

2021. november 19., 11:05

Szerző:

Minden harmadik osztrák még nem oltatta be magát, ez az egyik legalacsonyabb arány Nyugat-Európában –– írja a BBC. Alexander Schallenberg kancellár azt mondta, hogy a teljes lezárás legalább 10 napig tart majd, és 2022. február 1-jétől törvényi kötelezettséget írnak elő az oltás beadatására is. Ezzel a rekordszámú megbetegedésre és Nyugat-Európa egyik legalacsonyabb oltottsági szintjére reagált.

„Nem akarunk ötödik hullámot"

– mondta Schallenberg, miután Ausztria kilenc tartományának kormányzóival találkozott egy nyugat-ausztriai üdülőhelyen. 

Számos más európai ország is korlátozásokat vezet be, mivel az esetek száma mindenhol növekszik. Eduard Heger szlovák miniszterelnök bejelentette, hogy hétfőn megkezdődik a be nem oltottakra vonatkozó zárlat, és a cseh kormány is korlátozza a különböző szolgáltatásokhoz való hozzáférést azoknak, akik nem oltatták be magukat. A német kormány pedig a nem beoltott emberekre vonatkozó korlátozásokat vezet be azokon a területeken, ahol magas a Covid kórházi felvételek száma, ami Németország 16 tartományából 12-t érint.

 

(Kiemelt kép: egy beteg fekszik az ágyában az intenzív osztályon a salzburgi állami klinikán, Ausztriában 2021. november 17-én, a koronavírus (Covid-19) világjárvány idején. November 15-én Ausztria lett az első olyan uniós ország, amely az oltatlanokat zárlat alá helyezte, hogy megállítsa a vírusfertőzés növekvő, naponta mintegy 12 ezres arányát a 8,9 milliós országban. BARBARA GINDL / APA / AFP) 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.