Hetente kötelező lesz a vírusteszt a tanároknak Ausztriában

Az osztrák kormány nem tesz különbséget oltott és nem oltott között.

2021. augusztus 26., 09:27

Szerző:

Szeptember 6-án nyitnak az osztrák iskolák egy része, a kormányzat pedig új intézkedés bevezetésével fogja kivédeni a koronavírus-fertőzést.  A tanárokat és diákokat hetente háromszor fogják kötelezően tesztelni koronavírusra Ausztriában az új tanév első három hetében tekintet nélkül arra, hogy be vannak-e oltva vagy sem – írta az MTI.

Heinz Fassmann osztrák oktatási miniszter szerdán jelentette be: az iskolák szeptember 6-án nyitnak Ausztria keleti felén, míg az ország többi részében egy héttel később.A miniszter elmondta, a három hetes kezdeti fázist követően a járványügyi intézkedéseket a regionális fertőzöttségi mutatókhoz fogják igazítani. Mint mondta, a szűrővizsgálatok addig fognak önkéntes alapon működni, amíg egy hét alatt a százezer főre jutó fertőzöttek száma száz alatt marad.

 A tárcavezető közölte azt is, hogy ha a százezer főre jutó fertőzöttségi mutató 100 és 199 lesz, akkor kötelező lesz a kültéri maszkviselés, és heti három teszt azok számára, akiket nem oltottak be. Ennél magasabb értékek esetén a felsőtagozatokban a tantermekben is maszkot kell majd viselni. A fertőzöttségi arány jelenleg meghaladja a százezer főre jutó száz esetet Ausztria kilenc tartományából négyben. Az iskolákban már tavaly bevezették az antigén gyorsteszteket, most azonban a kötelező heti három szűrővizsgálatból az egyiket a valamivel pontosabb PCR-teszttel fogják elvégezni. Heinz Fassmann  hangsúlyozta, hogy ezekkel az intézkedésekkel próbálják elejét venni az iskolák újbóli bezárásának.

(Kiemelt képünk illusztráció: Üres előadóterem a Debreceni Egyetem főépületében 2020. március 12-én. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)

 

2022. szeptember 28., 17:38

Tízezrek követelték szerda délután Prágában, Brünnben (Brno), Ostravában és más cseh nagyvárosokban a Petr Fiala miniszterelnök vezette jobboldali ötpárti kormány lemondását és Csehország politikai irányultságának módosítását.

2022. szeptember 28., 16:43

Elon Musk, a Tesla Inc. alapítója és vezetője áll a Forbes magazin 400 leggazdagabb amerikai listájának élén. Musk nettó vagyona egy év alatt több mint 60 milliárd dollárral 251 milliárd dollárra nőtt.