Továbbterjedt a majomhimlő a szomszédban

Két új fertőzöttet igazoltak Ausztriában.

2022. június 13., 16:31

Szerző:

Hétfőn újabb két majomhimlővel fertőzött személyt azonosítottak Ausztriában, az országban a mostani esetekkel együtt négy embernél mutatták ki a betegség jelenlétét – írja osztrák lapértesülések alapján az Rtl.hu.

Az egyik érintett, osztrák férfiról annyit lehet tudni, hogy 36 éves és a St. Pölteni járásban él. Az egészségügyi hatóságok szerint a férfi nyaralás közben kaphatta el a vírust.

Ő az első azonosított beteg Alsó-Ausztriában.

A másik, 35 éves bécsi férfit már május végén majomhimlő gyanújával vették fel egy helyi kórházba. A férfi tipikus tüneteket mutatott, például enyhe láza volt és gennyes pattanások jelentkeztek az arcán. A vizsgálatok megerősítették, hogy az új vírusról van szó.

Mint ismert, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) múlt hét pénteken közölte, hogy újabb majomhimlős fertőzötteket azonosítottak Magyarországon.

(Kiemelt kép: Majomhimlő: lázat mérnek egy repülőtéren az indonéziai Dzsakartában 2022. május 15-én. Fotó: Andrew Gal / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

 

18:30

Elfogadta Vlagyimir Putyin orosz elnök Indonézia meghívását a részvételre a G20-csoport novemberi csúcstalálkozóján, de ennek formáját még pontosítani kell – jelentette ki Jurij Usakov orosz elnöki tanácsadó hétfőn Moszkvában újságíróknak nyilatkozva.

18:18

Srí Lankán napokon belül elfogyhat az üzemanyag az egyik legnagyobb, jelenleg is tartó gazdasági válságuk közepette. A kormány az IMF-hez fordult segítségért, de nem biztos, hogy megkapják időben a mentőcsomagot.

A NATO jóval 300 ezer fő fölé emeli magas készültségi katonai erőinek létszámát, hogy kezelni tudja az Oroszország által jelentett biztonsági kihívásokat – jelentette ki Jens Stoltenberg a szervezet főtitkára hétfőn, a szövetséges országok madridi csúcstalálkozója előtti brüsszeli sajtótájékoztatóján.