Ausztria nem vásárol orosz kőolajat

Hosszú évek óta főleg Kazahsztántól vásárolnak. 

2022. április 21., 12:40

Szerző:

Ausztria márciusban leállította az oroszországi olajimportot és az onnan származó kőolaj finomítását – közölte a TASZSZ orosz hírügynökséggel az OMV osztrák olaj- és gázipari vállalat csütörtökön.

Az osztrák cég képviselője azt mondta, hogy az OMV osztrák schwechati és német burghauseni finomítóiban mindig is meglehetősen csekély volt az orosz kőolaj részesedése. „Március folyamán ezeket a mennyiségeket máshonnan származó kőolajjal pótoltuk. Jelenleg nem dolgozunk fel orosz kőolajat” – közölte az OMV képviselője.

Az APA osztrák hírügynökség jelentése szerint Kazahsztán hosszú évek óta Ausztria legfontosabb olajszállítója. Ezt Líbia és Irak követi. Ez a három ország fedezi Ausztria olajimportjának 80 százalékát. Az osztrák statisztikai hivatal adatai szerint 2021-ben az Ausztriába szállított 596 ezer tonna kőolajnak a 7,8 százaléka származott Oroszországból.

A TASZSZ ugyanakkor megjegyezte, hogy Ausztria továbbra is nagy mértékben függ az orosz földgáztól, behozatalának 80 százaléka származik Oroszországból, ezért az osztrák hatóságok kizárják az orosz gázembargó lehetőségét.

(Kiemelt képünk: Az osztrák OMV kútja a szlovéniai Ljubljanában 2019. szeptember 2-án. Fotó: Shutterstock)

 

15:48

A NATO jóval 300 ezer fő fölé emeli magas készültségi katonai erőinek létszámát, hogy kezelni tudja az Oroszország által jelentett biztonsági kihívásokat – jelentette ki Jens Stoltenberg a szervezet főtitkára hétfőn, a szövetséges országok madridi csúcstalálkozója előtti brüsszeli sajtótájékoztatóján.