Ausztráliában megtalálták az elveszett radioaktív kapszulát

Megtalálták az elveszett radioktív kapszulát Nyugat-Ausztráliában. Egyelőre a hadsereg őrzi az eszközt, csütörtökön szállítják tovább.

2023. február 1., 10:58

Szerző:

Az ausztrál hatóságok szerdán megtalálták a korábban eltűnt radioaktív kapszulát, miután csaknem egy hétig keresték egy 1400 kilométeres országút mentén – közölte a helyi katasztrófavédelmi tárca vezetője.

Stephen Dawson miniszter kijelentette, hogy a hadsereg ellenőrzi a sugárzó eszközt, és csütörtökön Perthbe, biztonságos létesítménybe szállítják. A politikus hangsúlyozta, hogy ha figyelembe veszik a kutatási terület nagyságát, a tárgy megtalálása óriási feladat volt. A keresőcsoportok valóban tűt találtak meg a szénakazalban - tette hozzá.

A kapszula sugárzását egy speciális detektorral felszerelt, óránként 70 kilométeres sebességgel haladó járműről érzékelték - közölte Nyugat-Ausztrália állam katasztrófaelhárítási hatósága. Ezután a hatóság munkatársai, sugárzási szakemberek és mások az országútnak a kiválasztott szakaszát fésülték át a szállítás közben eltűnt apró kapszulát keresve.

A kapszula egy olyan mérőeszköz része volt, amelyet a Rio Tinto Gudai-Darri bányájából származó vasérc betáplálási sűrűségének mérésére használtak az állam Kimberley régiójában. A szállítmány egy Perth külvárosában lévő létesítménybe tartott – ez a távolság nagyobb, mint Nagy-Britanniát átszelni északról délre.

Elvesztését január 25-én vették észre, amikor a szállítmány megérkezett a célállomására, egy raktárba.

A tisztviselők szerint a kapszula nyilvánvalóan leesett egy teherautóról az út szélére. Hozzátette, nem valószínű, hogy szennyeződés érte a térséget.
A 6 milliméter átmérőjű és 8 milliméter hosszú ezüstkapszula cézium-137-et tartalmaz, amely óránként 10 röntgensugárnak megfelelő sugárzást bocsát ki.

(Kiemelt kép: Megtalálták a Nyugat-Ausztráliában elveszett radioktív kapszulát 2023. február 1-jén. Fotó: Nyugat-Ausztrália ausztrál szövetségi állam/AFP)