Ausztrália tárt karokkal várja a külföldi munkaerőt

Ausztrália bevándorlási rendszerének átalakítását tervezi annak érdekében, hogy felgyorsítsa a magasan szakképzett külföldi munkaerő bejutását az országba, és megkönnyítse állandó tartózkodási engedélyhez jutásukat is – jelentette be Clare O'Neil belügyminiszter csütörtökön.

2023. április 27., 12:23

Szerző:

A munkáspárti kormány szerint a bevándorlási rendszer átalakításával – a piacok várható alakulását is figyelembe véve – az ausztrál gazdaság versenyképességének megőrzése a cél, a jelenlegi rendszer ugyanis csődött mondott, mivel csak a bevándorlók szakképzettséget vette alapul a valós munkaerőpiaci elvárásokkal szemben.

„Migrációs rendszerünk (...) csődöt mondott. Cserbenhagyja a vállalkozásokat és a bevándorlókat. De ami ennél is fontosabb, az ausztrálokat hagyja cserben. Ez így nem mehet tovább”

– mondta Clare O'Neil a Nemzeti Sajtóklubban tartott beszédében.

Ausztráliában az egyik legnagyobb kihívás a társadalom elöregedése, és a megnövekedett munkaerő-kereslet kielégítésére a magasan kvalifikált bevándorlók jelenthetnek megoldást, de értük olyan országokkal kell versenybe szállnia, mint Kanada vagy Németország.

A belügyminiszter bejelentette, hogy ez év végétől az időszakos vízummal rendelkező szakemberek számára is lehetőség nyílik állandó tartózkodási engedély igénylésére anélkül, hogy ez érintené a szigetországban évente befogadható állandó bevándorlók számát. A képzett szakemberek részére felgyorsítják és egyszerűsítik a vízumkiadási folyamatot, és lépéseket tesznek annak érdekében is, hogy az országban tanuló külföldi hallgatókat az egyetem elvégzése után is ott tartsák.

Az ausztrál kormány már tavaly jelezte, hogy a most zajló pénzügyi évben 195 ezer – a korábbinál mintegy 35 ezerrel több – állandó tartózkodási engedély kiadásával számol, hogy ezzel is segítse a széles körű munkaerőhiánnyal küzdő vállalkozásokat, továbbá forrás- és létszámnövelést határozott el annak érdekében, hogy felgyorsítsa a benyújtott vízumkérelmek feldolgozását. Idén júliustól 30 százalékos bérfejlesztést adnak az országban ideiglenesen tartózkodó szakképzett munkavállalóknak – ilyenre utoljára tíz évvel ezelőtt volt példa. 

(Kiemelt képünk: Az ausztrál zászló színeire kivilágított Sidney-i Operaház 2023. január 26-án, Ausztrália nemzeti ünnepén. Fotó: Robert Wallace / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.