Elharapózott a szexuális erőszak a társkereső oldalakon

A biztonsági előírások szigorítására szólította fel hétfőn az ausztrál kormány a társkereső alkalmazásokat működtető cégeket egy olyan kutatásra reagálva, amely szerint négy ausztrál felhasználó közül három már találkozott szexuális erőszakkal ezeken a platformokon.

2023. szeptember 18., 11:31

Szerző:

Michelle Rowland kommunikációs miniszter elmondása szerint a Tinderhez, Bumble-hez vagy Hinge-hez hasonló társkereső appokat működtető cégeknek június 30-ig van lehetőségük a felhasználók aggályaira megoldást jelentő magatartási kódex kidolgozására. „A kódex tartalmazhat a bűnüldözéssel foglalkozó szervekkel való együttműködés javítására, a veszélyeztetett felhasználók támogatására, a biztonsági előírások és gyakorlatok kijavítására és a bántalmazások átláthatóságának javítására vonatkozó előírásokat” – tette hozzá. A miniszter közölte: amennyiben nem javítják ki a biztonsági előírásokat a megfelelő módon, kormányrendelettel vagy jogszabályi úton fogják előírni ezt a cégek számára.

„Célunk nem az innováció elnyomása, hanem a bántalmazás visszaszorítása” – emelte ki Rowland. A kormány az Ausztrál Kriminológiai Intézet tavaly közzétett kutatásának eredményére alapozta a társkereső cégek biztonsági előírásainak szigorítását. A tanulmányban szerepel, hogy a társkereső oldalakon négy ausztráliai felhasználóból hármat ért már szexuális támadás vagy bántalmazás ezeken az oldalakon az elmúlt öt év alatt.

Az ausztrálok körében az online társkereső appokon való ismerkedés a párkeresés és az ismerkedés legnépszerűbb módja. A kormányt aggasztja, hogy ezeken egyre több a sértő és fenyegető üzenet, a kéretlen szexuális tartalom és az erőszak. Az ausztrál információs és kommunikációs technológiai szektort képviselő szervezet üdvözölte a kormány szerintük megfontolt lépését. „Így kell államilag szabályozni a technológiát” – hangoztatta a szervezet vezérigazgatója. A társkereső cégek egyelőre nem reagáltak az ausztrál kormány bejelentésére.

(Kiemelt képünkön: Egy telefon képernyőjén megjelenő Tinder logó látható, a háttérben a Tinderrel a képernyőn. Fotó: Jonathan Raa / NurPhoto / NurPhoto via AFP)