Áttörte a lengyel-fehérorosz határt a menekültek egy csoportja

Elkapták és visszatoloncolták őket.

2021. december 11., 15:37

Szerző:

Egy 28 fős csoportnak a határzár ellenére átmenetileg sikerült bejutnia Fehéroroszországból Lengyelországba, de elfogták és visszatoloncolták őket – közölte a lengyel határőrség egyik szóvivője szombaton. Az incidens pénteken késő este történt a Podlasiei vajdaságbeli Czeremcha közelében. A fehérorosz biztonsági erők elvakították és kővel dobálták a lengyel határőröket.

A lengyel hatóságok összesen 41 határátlépési kísérletet regisztráltak a fehérorosz határszakaszon az elmúlt 24 órában.

Lengyelország, Litvánia és Lettország határaihoz hónapok óta menekültek ezrei érkeznek Fehéroroszország irányából. Csak Litvánia több mint négyezer menedékkérőt tartóztatott fel, ami ötvenszerese a tavaly regisztráltnak. A fehérorosz oldalon menekültek ezrei vertek tábort az erdőségekben, és újra és újra megpróbálnak áttörni a határkerítésen, hogy uniós területre juthassanak, írja az MTI.

Az Európai Unió azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy a migránsválság megszervezésével torolja meg a nyugati szankciókat, amelyeket a 2020. augusztusi elnökválasztást követő tiltakozások eltiprása miatt hoztak. A fehérorosz diktátor azonban tagad. A vádak szerint Fehéroroszország segített közel-keleti, nagyrészt iraki állampolgároknak eljutni Minszkbe, és megpróbálta átjuttatni őket az Európai Unió határán. Eközben lengyel értesülések szerint pénteken újabb repülőjárat indult vissza Minszkből Irakba több mint négyszáz menekülttel a fedélzetén.

(Kiemelt kép: Pavel Bednyakov / Sputnik / Sputnik via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.