Átlátszó: Magyarországon keresztül szállítottak katonai helikoptereket Ukrajnának

A győri reptéren keresztül szállítottak francia katonai helikoptereket az ukrán határőrségnek – írja az Átlátszó. Az oknyomozó portál webkamerás felvételeket hasonlított össze az Ukrajnába került katonai helikopterekről készült fotókkal. 

2023. április 27., 15:33

Szerző:

A Fennec Eurocopter helikoptereket az Időkép webkamerája rögzítette; ugyanazon a héten, Kijevben készült fotókon ugyanilyen típusú és felségjelű helikopterek láthatók – írja az Átlátszó. A helikopterek mellett számos katonai szállítógép is áthaladt a magyar légtéren: a Radarbox archívuma szerint kanadai és amerikai gépek Budapestről és a Honvédség pápai repülőteréről szállítottak rakományt Rzeszówba, az ukrajnai fegyverszállítmányok fő elosztó központjába.

Három, H125M Fennec típusú, az Ukrán Állami Határőrszolgálat felségjelzéseit viselő könnyű katonai helikopter érkezik a Győr-Pér repülőtérre, majd mintegy 10 órás várakozás és karbantartás után ismeretlen helyre repülnek tovább – ez látható az idokep.hu webkamerája által rögzített, február 13-án és 14-én készült felvételen.

(Francia katonai helikopterek az Időkép Győr - Pér Airport webkameráján 2023. február 14-én.) 

Egy nappal korábban a Militarnyi nevű, katonai témákkal foglalkozó hírportál riportot és fotókat közölt arról, hogy folyamatban van H125M helikopterek szállítása Ukrajnába – emlékztet a lap. Mint írták, februárban, egy korábbi megegyezés alapján Franciaország 55 darab H125M-es helikoptert ad át Ukrajnának, amelyek közül az első darabok már megérkeztek Kijevbe. A mellékelt fotókon jól látható, hogy a helikopter típusa és festése azonos azokéval, amelyeket a győri reptéren filmeztek le. 

Mint arról korábban mi is beszámoltunk: az egyik kiszivárgott Pentagon-dokumentum szerint az Orbán-kormány titokban lehetővé teheti a szövetségesek számára, hogy a légterét használva fegyvereket szállítsanak az ukrán harctér irányába. A Politico ugyanakor arra is felhívta a figyelmet, hogy mindezt az Orbán-kabinet úgy teszi, hogy közben nyilvánosan ígéretet tettek minden ilyen jellegű szállítmány megakadályozására. A Napi.hu akkor rákérdezett a Honvédelmi Minisztériumnál a Politico értesüléseire – emlékeztet az Átlátszó –, ahonnét azt a választ kapták, hogy „A Politico értesülései tévesek. Hazánk nem engedett át Ukrajna felé helikoptereket (…) Magyarország továbbra sem küld sem fegyvereket, sem lőszert, sem katonákat Ukrajnába, és nem enged át katonai szállítmányokat Ukrajna felé. A háborúnak csak az azonnali tűzszünetet és a béketárgyalások vethetnek véget.”

„Azonban az az állítás, hogy Magyarországon egyáltalán nem haladtak át Ukrajnába tartó fegyverek és helikopterek, bizonyíthatóan hamis”

– írja az Átlátszó.

(Kiemelt képünk illusztráció: Ukrán katonák rakétákat raknak egy ukrán felségjelzésű Mil Mi-8-as helikopterre Kelet-Ukrajnában 2023. március 10-én. Fotó: Aris Messinis / AFP)