Leleplezi a magyar kormányt az egyik kiszivárgott Pentagon-dokumentum

A dokumentum szerint az Orbán-kormány titokban lehetővé teheti a szövetségesek számára, hogy a légterét használva fegyvereket szállítsanak az ukrán harctér irányába

2023. április 14., 14:27

Szerző:

A magyar kormányt különösen rosszul érintő dokumentum kerülhetett nyilvánosságra a kiszivárgott Pentagon-iratok közül. A jelentés szerint állítólag Magyarország titokban segítséget nyújthat a szövetséges országoknak az általuk adományozott fegyverek szállítására – írja a Blikk.

A dokumentum szerint az Orbán-kormány titokban lehetővé teheti a szövetségesek számára, hogy a légterét használva fegyvereket szállítsanak az ukrán harctér irányába.  A Politico ugyanakor arra is felhívja a figyelmet, hogy mindezt az Orbán-kabinet úgy teszi, hogy közben nyilvánosan ígéretet tettek minden ilyen jellegű szállítmány megakadályozására.

Az egyik kiszivárgott jelentés részletezi azt a tervet, hogy hogyan kellene Ukrajnába szállítani a Horvátországtól kapott katonai helikoptereket. A dokumentumban a legvalószínűbb forgatókönyvként azt jelölik meg, hogy az ukrán pilóták a magyar légtér érintésével juttatnák el a harci gépeket Ukrajnába.

Ha ez az információ igaz, az nemcsak azt jelentené, hogy Magyarország átengedi a fegyvereket a légterén, hanem ellentmond azoknak a sajtóhíreknek is, amelyek szerint a helikoptereket a földön, vagy Lengyelországba tartó repülőgép-járatokon keresztül adnák át – következtet a Politico.

A magyar és a horvát tisztviselők nem válaszoltak a lap megkereséseire.

(Kiemelt képünk:  A 2011. december 26-án készült képen a Pentagon épülete látható Washingtonban. A Pentagon, amely az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának (DOD) főhadiszállása, a világ legnagyobb alapterületű irodaháza, mintegy 6 500 000 négyzetméterrel (600 000 m2), amelyből 3 700 000 négyzetmétert (340 000 m2) használnak irodaként. A Pentagonban körülbelül 23 000 katonai és polgári alkalmazott és körülbelül 3000 nem védelmi célú támogató személyzet dolgozik. AFP FOTÓ. Fotó: STAFF / AFP)