Árulással vádolja a Kreml a hiperszónikus rakétát kifejlesztő tudósokat

Árulás gyanújával indítottak nyomozást Oroszországban három olyan tudós ellen, akik részt vettek a Kinzsal hiperszonikus rakéta fejlesztésében. A kollégáik nyílt levélben álltak ki mellettük, kevés eredménnyel.

 

2023. május 18., 17:22

Szerző:

A három megvádolt tudós, Anatolij Maszlov, Alekszander Sipljuk és Valerij Zvegyincev fejlesztette ki a Kinzsal (NATO-kódja: Killjoy), vagyis a H-47M2 típusú, levegőből indítható, hiperszonikus, akár a hangsebesség tízszeresével száguldani képes rakéták fejlesztésében.

A csodafegyvert 2017-ben állították szolgálatba, jelenleg a hadsereg legmodernebb eszköze, Vlagyimir Putyin büszkesége. Azonban nem váltotta be a hozzáfűzött nagy reményeket, miután az ukrán hadsereg a nyugati támogatással kapott, a Kinzsalnál régebbi fejlesztésű Patriot rakétaütegekkel gond nélkül leszedik az orosz csodarakétát.

Az ukrán légvédelem szerdai tájékoztatása szerint csak kedd éjszaka hat Kinzsal-rakétát sikerült elfogniuk – közölte a Reuters cikke alapján a 444.hu.

A kudarcért a három tudóst teszi felelőssé az orosz vezetés, az árulás vádját pedig arra alapozzák, hogy 2012-ben a franciaországi Toursban egy konferencián bemutatták egy hiperszonikus rakéta tervein végzett kísérleteik eredményeit.

Maszlov, Sipljuk és Zvegyincev mellett kiálltak a kollégáik és nyílt levelükben megírták: a tudósok semmi olyat nem hoztak nyilvánosságra, amit előtte nem ellenőriztek volna többszörösen az illetékesek szolgálatok.

A nyílt levél szerint az ellenük indított eljárás így csak azt jelentheti, hogy „bármilyen tudományos közlemény vagy jelentés árulással való gyanúsításhoz vezethet.(...)Jelen helyzetben nem csupán munkatársaink sorsa miatt aggódunk, hanem azon is, hogy nem értjük, hogyan folytathatnánk így a munkánkat” – írták.

Felemlítették tudóstársuk, Dmitrij Kolker esetét is. A lézerspecialista Kolkert tavaly vádolták meg árulással és hurcolták előrehaladott hasnyálmirigyrákja ellenére Moszkvába, ahol két nappal később életét is vesztette. 

Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője csak annyival reagált a történtekre, hogy „az ügyön az orosz titkosszolgálatok dolgoznak. Teszik a dolgukat. Ezek nagyon súlyos vádak”.

(Kiemelt kép: Kinzsal cirkálórkétát ellenőriz egy MiG31K vadászrpülőgép pilótája 2022. februrár 19-i hadgyakrolaton Oroszországban, közelebbről nem meghatározott helyen. Fotó: Orosz Védelmi Minisztérium/AFP)

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.