Újabb országban jöhet az árstop a boltokban

Ha a diszkontláncok nem csökkentik az áraikat, az ír kormány is árstopot léptet érvénybe.

2023. május 8., 15:48

Szerző:

Bár a tejtermékek árát csökkentették, Írország kormánya nem elégedett a jelenlegi élelmiszerárakkal. Ha az áruházak nem csökkentik még jobban az áraikat, árstopot fognak bevezetni. A szakszövetségekkel valamint az Aldi, Lidl, Tesco és Supervalu vezetőivel június 22-én terveztek tárgyalni, de a fenyegetés hatására a találkozót akár a héten is megtarthatják – írja az Irish Times-ra hivakozva a privatbankar.hu

Hogy a diszkontláncok hogyan gazdálkodnák ki a csökkentést, még nem tudni, feltehetően az átvételi árakat csökkentik és/vagy más termékek árát emelnék meg. Az ír termelők tiltakoznak az alacsonyabb átvételi árak ellen, a tejtermékeket így is ötven százalékkal kevesebbért veszik tőlük, miközben a termelési költségeik is megemelkedtek.

Írországban az éves infláció az év első negyedében tetőzött tíz százalékon, jelenleg pedig hat százalékon áll. Ha tovább csökkentik, az év végére elérheti az öt százalékot az éves átlag. 

(Kiemelt képünk: illusztráció. Forrás: Shutterstock.)

Tegnap 21:10

Oroszország részt vesz a Kína által megtartandó Észak. Együttműködés 2023 kódnevű hadgyakorlaton – közölte pénteken a kínai védelmi minisztérium a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint.

Tegnap 20:40

Eltávolítják egy ismert street art művész falfestményét egy skóciai halászfalu egyik kocsmájáról, mert többen panaszkodtak, hogy az alkotás sértő módon ábrázolja a boszorkányságért egykor üldözött nőket – írta a The Guardian című brit napilap online kiadása pénteken.