Megalakult a román FIDESZ

Bejegyzésük után Romániában is hivatalosan működhet egy Fiatal Demokraták Szövetsége (Alianța Tinerilor Democrați) nevű párt.

2023. szeptember 14., 16:12

Szerző:

Ha novemberben a bukaresti bíróság jóváhagyja a pártbejegyzési kérelmet, Romániában is hivatalosan fog majd működni egy Fiatal Demokraták Szövetsége (Alianța Tinerilor Democrați) nevű párt. A szervezetet hét, Bukarest környékén élő személy alapította, akik közül öten az aromán kisebbséghez tartoznak. Egyikük az FCSB futballklub tulajdonosának, Gigi Becali ismert üzletembernek az unokaöccse, írja a G4Media alapján a Transtelex.

A portál megkeresésére a párt elnöke, Zguma Tănase azt állította, az alakulatnak nincs köze sem Gigi Becalihoz, sem Orbán Viktor magyar miniszterelnökhöz, hiába hívják ugyanúgy a pártjaikat.

„Azt akarjuk, hogy valami megváltozzon, mert ez tűrhetetlen, hogy a politikai osztály összes tagja egyforma már” – jelentette ki a pártelnök.

Az arománok egy néhány tízezer főt számláló, hivatalosan el nem ismert etnikai kisebbséget alkotnak Romániában.  A portál emlékeztet, számos ismert román személyiség aromán származású, például Gheorghe Hagi volt labdarúgó, Simona Halep teniszező, Gigi Becali üzletember, de a világhírű drámaíró, Ion Luca Caragiale is aromán gyökerekkel rendelkezik.

(Kiemelt képünk forrása: Will Seymour Monroe / Wikimedia Commons)