Arnold Schwarzenegger megmentené a világot, tüntetések törtek ki Bécsben

Az Utolsó Nemzedék és a Fridays For Future nevű környezetvédő szervezetek aktivistáinak tüntetésével kezdődött meg az éves bécsi klímacsúcs kedden.

2023. május 16., 10:32

Szerző:

A 75 éves, osztrák születésű Arnold Schwarzenegger kezdeményezésére és szervezésével megvalósuló Ausztriai Világ-csúcstalálkozót (Austrian World Summit) a Hofburgban tartják, ahol a rendőri jelenlét miatt semmit sem lehetett érzékelni a tüntetésekből. 

Az idei csúcstalálkozó az éghajlati válság megoldási lehetőségeivel foglalkozik, és különös hangsúlyt helyez a klímavédelem béke fenntartásában játszott szerepére. 

A házigazda, a színészi és politikai karriert is befutó Schwarzenegger, valamint a rendezvény védnöke, Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnök mellett Szadir Zsaparov kirgiz államfő, Leonore Gewessler osztrák környezetvédelmi miniszter és Volodimir Klicsko ukrán korábbi nehézsúlyú profi ökölvívó is részt vesz a csúcstalálkozón. António Guterres ENSZ-főtitkár várhatóan a délelőtt folyamán videoüzenetben szól a jelenlévőkhöz. 

Az Ausztriai Világ-csúcstalálkozó nevű klímakonferenciát 2017 óta évente rendezik meg Bécsben. A találkozó célja, hogy összekösse a politikai és az üzleti élet, valamint a civil társadalom szereplőit széleskörű klímavédelmi szövetség létrehozása érdekében.

(Kiemelt képünk illusztráció: Arnold Schwarzenegger osztrák-amerikai színész és volt amerikai politikus (középen) az aktuális klímakérdésekről szóló ötödik Osztrák Világtalálkozó 2021 című rendezvényen mondott beszéde előtt a bécsi Spanyol Lovardában 2021. július 1-jén. Fotó: ALEX HALADA / AFP)

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.