Az Arab Liga nem ítéli el az Egyesült Arab Emírségek és Izrael békemegállapodását

A palesztinoknak nem sikerült szerdán rávenniük az Arab Liga tagországait arra, hogy elítéljék az Egyesült Arab Emírségek és Izrael közötti, előző hónapban bejelentett békemegállapodást.

2020. szeptember 10., 05:09

Szerző:

Diplomáciai források szerint az Arab Liga külügyminisztereinek videokonferenciáján a palesztinok azt szerették volna elérni, hogy a szervezet egységesen elítélje az Egyesült Államok közvetítésével létrejött egyezményt. Elutasították emellett azt a kérést is, hogy az ügyet vegyék napirendre vagy tartsanak rendkívüli konferenciát a megállapodással kapcsolatban - tette hozzá a neve elhallgatását kérő illetékes.

Izrael és az Egyesült Arab Emírségek még augusztusban jelentette be a megállapodást, amelynek keretében a felek a teljes körű diplomáciai kapcsolatok létesítését vállalták, Izrael pedig befagyasztotta az 1967-ben elfoglalt Ciszjordánia egyes részeinek annektálását célzó terveit. Az egyezményt jövő héten írják alá Washingtonban.

Rijád al-Máliki palesztin külügyminiszter az Arab Liga szerdai gyűlésén "földrengésnek" nevezte az egyezményt. Anvar Gargas, az emírségek külügyi államminisztere ugyanezen a találkozón kijelentette: országa megállapodása Izraellel nem fogja csorbítani a "palesztin nép elidegeníthetetlen jogait".

Az Egyesült Arab Emírségek a harmadik arab ország, amelynek Egyiptom és Jordánia után teljes, diplomáciai kapcsolatai lesznek Izraellel. (MTI)