Angliában is oltják már a gyerekeket

Az Egyesült Királyság egészében hozzávetőleg hárommillió iskoláskorú gyermek jogosult a koronavírus elleni oltásra.

2021. szeptember 20., 18:25

Szerző:

Angliában hétfőn kezdődött meg a 12–15 éves korosztály oltása az új típusú koronavírus ellen, írja az MTI. A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) a hatáserősítő harmadik oltási adagok beadását, illetve az időpontfoglalási értesítések kiküldését is elkezdte az 50 éven felüli korcsoportba tartozóknak.

A gyerekek hétfőn elkezdődött oltási kampányának közvetlen előzményeként az Egyesült Királyság négy nemzetének tiszti főorvosai éppen egy hete tettek közzé egy közös állásfoglalást, amelyben javasolták, hogy a 12–15 éves korosztály egészséges tagjai is megkapják a koronavírus elleni oltás legalább egy dózisát. Az Egyesült Királyság egészében hozzávetőleg hárommillió iskoláskorú gyermek jogosult a koronavírus elleni oltásra. A héten Skóciában és Walesben, októbertől Észak-Írországban is elkezdik a korosztály beoltását.

A tisztifőorvosok ajánlása alapján a 12–15 éves korosztály egészséges tagjainak egyelőre a Pfizer–BioNTech koronavírus-vakcina első adagját adják be. Az Egyesült Királyság négy tiszti főorvosának múlt hétfői ajánlása ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy az iskolai oktatás fennakadásainak csökkentéséből eredő előnyök, amelyeket a gyerekek beoltásától lehet remélni, hozzáadódnak a JCVI által ebben a korosztályban egyéni szinten azonosított, potenciálisan csekély mértékű kedvező hatásokhoz, és összességében ez már biztosít olyan mértékű pótlólagos előnyt, amely indokolttá teszi e korcsoport általános beoltását.

Hétfőn megkezdődött a koronavírus elleni oltások harmadik, hatáserősítő (booster) dózisainak beadása is, illetve az erre szóló időpontfoglalási felhívások kiküldése is Nagy-Britanniában. A harmadik oltásra először az 50 éven felülieket hívják be, valamint azokat a fiatalabbakat, akiknek krónikus alapbetegségeik vannak. E két lakossági csoport létszáma hozzávetőleg 30 millió fő. A nagy-britanniai szabályozás szerint a harmadik oltási adagot legkorábban a második dózis beadása után hat hónappal kaphatják meg a jogosultak. Az oltásügyi bizottság ajánlása alapján harmadik dózisként az esetek zömében szintén a Pfizer–BioNTech vakcinát alkalmazzák.

(Kiemelt képünk illusztráció: Rosta Tibor / MTI)