Angela Merkel minden erejét latba fogja vetni, hogy az EU közös álláspontot alakítson ki a migráció kezelséről

2018. június 11., 09:34

Szerző:

Interjút adott Angela Merkel a német közszolgálati televíziónak, az ARD-nek, amelyben először dicsérte, aztán pedig burkoltan kritizálta az Orbán-kormány menekültpolitikáját. A német kancellár először arról beszélt, hogy a műszaki határzár  Magyarország és Szerbia határán az Európai Uniót is védi, hiszen az EU egyik külső határáról van szó. 

– Ez elvégzi helyettünk a munka egy részét 

– fogalmazott, hozzáfűzte mindazonáltal, hogy az EU-ra nézve veszélyt jelent, hogy a tagországainak  nem sikerült közös álláspontot kialakítaniuk a migráció kezeléséről. Ő azt szeretné, ha felállítanának egy EU-s menekültügyi hivatalt, egységes szempontrendszer alapján adnának menedékjogot a bevándorlóknak vagy tagadnák meg tőlük, és javaslatot tett egy közös EU-s határőrizeti szerv felállítására is. Minden erejét latba fogja vetni – ígérte –, a közös álláspont kialakítása érdekében.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.