A lengyelek bedobtak egy közeli dátumot Ukrajna NATO-csatlakozására

A 2024-ben megrendezendő washingtoni NATO-csúcstalálkozón remélhetőleg meghívják Ukrajnát az észak-atlanti szövetségbe – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök.

2023. szeptember 14., 19:31

Szerző:

A két államfő, Andrzej Duda lengyel elnök, és Gitanas Nauseda litván elnök a Krynica Forum nevű nemzetközi konferencián vett részt, és kétoldalú tárgyalásokat is folytattak.

Az ezeket követő sajtóértekezleten Duda a washingtoni NATO-csúcstalálkozóhoz fűződő elvárásairól szóló újságírói kérdésre felidézte: a júliusban a litván fővárosban megtartott NATO-csúcs „zöld jelzést” adott a svéd tagságnak, és kilátásba helyezte Ukrajna jövőbeli meghívását is.

„Reméljük, hogy a washingtoni csúcs ezt a meghívást jelenti majd Ukrajna számára” – fogalmazott a lengyel elnök. Úgy ítélte meg: az Egyesült Államok a legerősebb szövetségesként kétségtelenül mindent megtesz annak érdekében, hogy az ott rendezendő csúcsértekezlet történelmi jelentőségű legyen, és a döntések szempontjából is történelmivé váljon.

Amennyiben a NATO támogatja a demokrácia fejlődését, a nemzetek biztonsági törekvéseit, akkor a leghelyénvalóbb válasz Ukrajna meghívása lenne 

– érvelt Duda. Hozzátette: Nausedával együtt ezt a megoldást fogják szorgalmazni a washingtoni tárgyalások kapcsán.

Nauseda már a krynicai fórumot megnyitó szerda esti, Dudával közös pódiumbeszélgetésen kijelentette: Vilniusban a júliusi csúcs után már nem azt kérdezik, hogy Ukrajna NATO-tag lesz-e, hanem azon gondolkodnak, hogy ez mikor valósul meg.

Csütörtökön Krynicában a lengyel államfő Han Duk Szu dél-koreai kormányfővel is találkozott, együtt szerepeltek a politikusok és közgazdászok részvételével a fórum keretében rendezett lengyel-dél-koreai konferencián is. Ezen Duda a két ország stratégiai partnerségéről beszélt, és kiemelte a gazdasági, védelmi ipari és atomenergetikai együttműködést.

(Kiemelt képünk: Varsó, 2022. április 9. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (j), Andrzej Duda lengyel államfő (k) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (a kivetítőn) részt vesz az ukrajnai menekültek megsegítésére rendezett nemzetközi adományozói konferencián Varsóban 2022. április 9-én. Az eseményt az Európai Bizottság és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök kezdeményezte. Trudeau videókapcsolaton keresztül jelentkezett be. MTI/AP/Czarek Sokolowski)