Hamar vége lett a torontói antikapitalista kávézónak

Az Anarchista nevű kávézó az antikapitalizmus egészen unortodox módját választotta, és becsületkasszásan árulta a kávét. Egy évig bírták.

2023. május 16., 19:54

Szerző:

Egy évig bírta, bezár az Anarchista nevű antikapitalista kávézó Torontóban. A kanadai nagyvárosban 2022-ben megnyílt kávézó azzal keltett figyelmet, hogy annyi pénzt kért vásárlóitól a kávéért, amennyit azok fel tudtak ajánlani. Ez ugyanakkor csak a filteres kávéra vonatkozott, minden más áruért, a hagyományos eszpresszóért, teáért, reggeli péksüteményekért már igencsak drága, úgymond hipszter-kávézói árat számoltak fel. A mosdót azonban így is bárki, ingyen használhatta.

A modell azonban, mint most bebizonyosodott, nem működött. A New York-i, a jobboldali médiamogul Murdoch-család kezében lévő New York Post pedig nem kevés kárörömmel jelentette: az anarchista kávézó nem bírt a kapitalizmussal. 

A helyiek ugyanakkor nem antikapitalizmusa miatt nem támogatták a tulajdonost, hanem azért, mert szerintük azzal, hogy csak az olcsó kávé volt becsületkasszás, a többi áruért pedig minden más kávéméréshez hasonlóan nagyon magas árat kért, szerintük inkább képmutatónak számított a kávézóját antikapitalista szimbólumokkal és képekkel telezsúfoló tuladjonos. Azt is közölte, örül annak, hogy rövid létezése alatt is annyira fel tudta idegesíteni a konzervatívokat, hogy a csődből külön hír lett.

Gabriel Sims-Fewer tulajdonos azonban a gyors csőd ellenére is sikerről számolt be, elmondva, kávéja mellett radikális könyveket, pólókat és kitűzőket is árult. A végső kimeneteltől persze nem volt boldog, így azt egy egyszerű, de indulatos mondatokkal záruló közleményben így kommentálta: „Basszák meg a gazdagok. Bassza meg a rendőrség. Bassza meg az állam. Bassza meg a Kanadának nevezett gyarmati haláltábor”

2024. április 30., 15:44

Hamarosan kezdődik a Rafah elleni támadás, a háborús célokban nincs változás - közölte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a harcokban elesettek és a Hamász által elrabolt emberek családtagjaival kedden.