Amit eddig nem tettek meg, azt is megteszik – ígéri az Egyesült Államok

Most már biztos, hogy a kilátásba helyezések napja a mai. 

2021. december 8., 09:16

Szerző:

Joe Biden amerikai elnök "kemény szankciókat" helyezett kilátásba Oroszországgal szemben, ha Moszkva megtámadja Ukrajnát – közölték az amerikai kormány illetékesei kedden, miután a két államfő videohíváson keresztül csúcstalálkozót tartott.

Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója szerint őszinte és professzionális megbeszélés volt, Biden sem ígéreteket, sem engedményeket nem tett, miközben az orosz elnök azt várja el, hogy a NATO kötelezze el magát, hogy nem vesz fel tagjai közé több országot Kelet-Európában.

"Ha Vlagyimir Putyin azt szeretné, hogy az Északi Áramlat-2 vezetéken földgázt tudjon szállítani, akkor talán nem vállalja annak kockázatát, hogy megtámadja Ukrajnát" – helyezett kilátásba egy válaszlépést Sullivan. "Amit 2014-ben nem tettünk meg, azt most készen állunk megtenni" – tette hozzá a tanácsadó, a Krím elcsatolása miatt bevezett büntetőintézkedésekre utalva.

Sullivan arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok megerősítheti jelenlétét a NATO kelet-európai államaiban, és a nyugati szövetségesek további védelmi támogatást nyújthatnak Kijevnek.

Az amerikai elnök csütörtökön Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is egyeztet.

(Kiemelt képünk: Joe Biden amerikai elnök távozik a Walter Reed nemzeti katonai kórházból a Maryland állambeli Bethesdában 2021. november 19-én, miután rutinjellegű vastagbéltükrözést hajtottak rajta végre. MTI/EPA/Michael Reynolds)

Versenyt fut az idővel Németország legismertebb nácivadásza, Thomas Will, aki abban bízik, hogy – 78 évvel a második világháború befejezése után – a jövőben is lehetőség nyílik azoknak a náci bűnösöknek az elítélésére, akiknek a bűnössége bizonyítható.