Amerikai szál is felsejlik a Moszkva zászlóshajó elsüllyesztésében

Szakértők szerint április 14-én nagyobb volt az amerikai légiforgalom a Fekete-tenger partján.

2022. április 24., 11:00

Szerző:

Az orosz-ukrán háború két hónapja során az ukrán haditengerészet eddigi legnagyobb sikerét érte el azzal, hogy április 14-én sikerült elsüllyeszteniük az orosz fekete-tengeri flotta zászlóshajóját, a Moszkva cirkálót. Az ukrán fél hivatalos közlése szerint két, saját fejlesztésű Neptun rakétát indítottak a hajó ellen, így érték el a pusztítást.

A brit Times azonban most arról közölt cikket, hogy a támadás napján a térségben jelen volt az amerikai haditengerészet P-8 Poseidon felderítő repülőgépe. Ennek pontosan az a feladata, hogy megkeresse az ellenséges hajóegységeket, és azok pontos helyzetéről jelentsen – ez magyarázhatja a sikeres ukrán csapást is.

A Neptun rakéták ugyanis csak repülésük legvégén kapcsolják be saját radarjukat a célra vezetéshez. Az indításhoz tehát tudni kell, hol található az ellenséges hajó. A Poseidon repülőgép azt is képes továbbá megállapítani, hogy az ellenséges egység radarjai, egyéb rendszerei működnek-e. A Moszkva esetében ez erősen kérdéses, tekintve hogy papíron a védelmi rendszere ki tudta volna védeni a találatokat.

A hvg tájékoztatása szerint a gép Olaszországból szállt fel, és a román partok mentén járőrözött a Moszkva elleni akció idején. Ekkor a jeladói is ki voltak kapcsolva, így nem látszott az online radarkövető oldalakon.

(Kiemelt kép: EyePress News / EyePress via AFP)