Amerikai egészségügyi vezető: az Egyesült Államok nem áll készen egy újabb járványra

A közegészségügyi rendszer következetes, hosszú távú finanszírozása nélkül az Egyesült Államok nem áll készen egy esetleges újabb járványra, de jelenleg aggodalomra nincs ok, az oltások hatékonyak, a koronavírus okozta halálesetek száma csökken.

2021. június 11., 23:59

Szerző:

Anne Schuchat, az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) igazgatóhelyettese szerint az ország a koronavírus-járványra sem volt felkészülve, mégpedig a közegészségügyi infrastruktúra évek óta tartó rossz finanszírozása miatt.

Schuchat szerint a Covid-19 elleni küzdelem során a sürgősségi finanszírozás segített az egészségügyön.

„A legfontosabb tanulság az, hogy a közegészségügyet kell több pénzzel finanszírozni, ahelyett hogy csak a vészhelyzetekre reagálnánk”

– fogalmazott az igazgatóhelyettes.

Schuchat a járvány másik "kemény tanulságának" nevezte, hogy az Egyesült Államok stratégiai készlete sem volt megfelelő ahhoz, hogy ki tudják elégíteni a védőeszközök és lélegeztetőgépek iránti megnövekedett igényeket – hozzátette – a hiány továbbra is aggodalomra ad okot, de a kongresszus már foglalkozik a kérdéssel.

A CDC igazgatóhelyettese szerint az Egyesült Államok jelenleg "jól áll", mivel a Covid-19 fertőzések, a járványhoz köthető halálozások és kórházi kezelések száma csökken.

Schuchat azonban arra kérte az embereket, hogy

„oltassák be magukat a koronavírus ellen, mivel számos potenciálisan veszélyes variáns terjed az országban”.

Joe Biden amerikai elnök május elején jelentette be legújabb, a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatos célját, amely szerint július 4-éig 160 millió felnőtt amerikai a koronavírus elleni védettséghez szükséges minden oltását megkapja. Biden akkor azt is elmondta, hogy az Egyesült Államok nemzeti ünnepéig, a július 4-ei függetlenség napjáig a felnőtt lakosság 70 százalékának legalább egy adag vakcinát beadnak.

Szakértők szerint fennáll a veszélye, hogy az ország nem tudja teljesíteni az elnök által kitűzött célt, mivel az oltások iránti érdeklődés jelentősen visszaesett.

(Kiemelt képünk illusztráció: Egy nő zászlót állít a Covid19 következtében elhunyt emberek emlékművéhez a National Mallnál 2020. szeptember 22-én, Washington DC-ben, az Egyesült Államokban. Fotó: AFP | Alex Edelman)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.