Amerikai csapatok elleni támadásra buzdít az iráni hírszerzés egyik parancsnoka

Nem lesz jó vége.

2021. július 13., 19:36

Szerző:

Az iráni Forradalmi Gárda egyik parancsnoka egy minapi bagdadi megbeszélésen

arra buzdította az iraki síita milíciákat, hogy fokozzák támadásaikat az amerikai célpontokkal szemben Irakban

– jelentette a Reuters hírügynökség kedden három iraki katonai és két iraki biztonsági forrásra hivatkozva.

A szóban forgó találkozóra július 5-én egy villában került sor Bagdad Dzsadirija nevű elegáns negyedében, szemben az amerikai nagykövetséggel, a Tigris folyó túloldalán – erősítette meg az iraki milícia két parancsnoka.

A jelentés szerint az Irakban és Szíriában szolgálatot teljesítő amerikai erőket számos támadás érte azt követően, hogy a Husszein Taeb, az iráni Forradalmi Gárda hírszerzési főnöke vezette küldöttség Bagdadba látogatott. Erre azután került sor, hogy az Egyesült Államok június 27-én légicsapásokat intézett az Irán által támogatott milíciák ellen a szíriai–iraki határon. A légicsapások óta intenzívebbé váltak az amerikai csapatok, a katonai személyzet és a támaszpontok elleni támadások Irakban, és kiterjedtek Kelet-Szíriára is.

Az iráni fél egyrészt megtorlásra biztatta az irakiakat, másrészt arra intette őket, hogy kerüljék a katonai eszkalációt – mondta el a Reutersnek három katonai forrás, akiket részletesen tájékoztattak a bagdadi megbeszélésen elhangzottakról. Azt is tanácsolták, hogy az iraki milíciák „szélesítsék ki” a megtorló támadásaikat az amerikai erőkkel szemben Szíriában.

A milíciák tevékenységéhez és műveleteihez közel álló két iraki biztonsági forrás elmondta, hogy

az irániak az amerikai csapatok kelet-szíriai helyzetét bemutató térképeket adtak át iraki szövetségeseiknek a bagdadi megbeszélésen.

A térség egyik vezető tisztségviselője, akit iráni hatóságok szintén részletesen tájékoztattak Husszein Taeb látogatásáról, kifejtette, hogy az iráni hírszerzési parancsnok az iraki milícia számos vezetőjével találkozott bagdadi látogatása során, és átadta „Irán legfőbb vezetőjének üzenetét az iraki partnernek arról, hogy fenn kell tartani a nyomást az amerikai csapatokon Irakban, amíg csak el nem hagyják a térséget”.

Az iráni külügyminisztérium nem válaszolt a Reuters megkeresésére, míg az iráni Forradalmi Gárda közkapcsolati irodájának munkatársai nem voltak elérhetőek.

(Kiemelt kép: Ahmad Al-Rubaye / AFP)