Amerika szerint Kína népirtást folytat, Kína szerint Amerika számíthat a bosszúra

Kína szerint az Egyesült Államok „meg fogja fizetni az árát” az olimpia diplomáciai bojkottjának: erre már a többi ország is reagált. 

2021. december 7., 16:17

Szerző:

Az Egyesült Államoknak „meg kell fizetnie az árát” a pekingi téli olimpia diplomáciai bojkottjáért – közölte Kína kedden, alig néhány héttel a két fél közötti feszült viszony enyhítését célzó tárgyalások után.

Már beszámoltunk arról, hogy az Egyesült Államok egyetlen diplomáciai képviselőt sem küld a 2022. évi téli pekingi olimpiai és paralimpiai játékokra a kínai Hszincsiang-Ujgur tartományban folyó „népirtás és emberiesség elleni bűncselekmények” miatt.

A bojkott miatt az Egyesült Államok kormányzatának egyetlen képviselője sem vesz részt az olimpiai és paralimpiai játékokon, de az amerikai sportolók indulnak a versenyeken.

Az amerikai bojkott, amelyet a kongresszus egyes tagjai és jogvédő csoportok hónapok óta szorgalmaznak, a kapcsolatok stabilizálására tett erőfeszítések ellenére történnek, amelyeket a múlt hónapban Joe Biden amerikai elnök és Hszi Csin-ping kínai államfő közötti video-találkozóval kezdődtek.

Kína ellenzi a bojkottot, és „határozott ellenlépéseket” fog tenni – mondta Zhao Lijian külügyminisztériumi szóvivő kedden Pekingben.

„Az Egyesült Államok meg fogja fizetni az árat hibás cselekedeteiért. Mindannyian várjuk ki a végét...”

– mondta anélkül sejtelmes bejelentését Lijian, hogy részleteket közölt volna. Továbbá a szóvivő felszólította az Egyesült Államokat, hogy tartsa távol a politikát a sporttól, mondván, hogy a bojkott szembemegy az olimpiai elvekkel.

A kínai média és a tudósok bírálták az amerikai döntést: „Ostobaság és butaság az Egyesült Államok részéről, hogy ezt tette” – mondta a Reutersnek Wang Wen, a pekingi Renmin Egyetem professzora, hozzátéve, hogy más nagyhatalmak is megtehetik ugyanezt az Egyesült Államokkal 2028-ban.

Azonban nemcsak Amerika és Kína figyeli feszülten a történéseket, de más országok is bizonytalanságukat fejezték ki az ügy kapcsán:

  • A kanadai külügyminisztérium közölte, hogy „továbbra is mélyen nyugtalanítják a Kínában elkövetett emberi jogi jogsértésekről szóló jelentések” és továbbra is tárgyal az ügyről a partnerekkel és a szövetségesekkel.
  • Ausztrália, Nagy-Britannia és Japán közölte, hogy szintén még mérlegelik álláspontjukat.
  • Grant Robertson, Új-Zéland miniszterelnök-helyettese azt nyilatkozta, hogy az ország nem küld kormánytisztviselőket, de ez a döntés nagyrészt a koronavírus aggodalmán alapult és már jóval az amerikai bojkott előtt jelezték álláspontjukat.  
  • A múlt héten Stefano Sannino, az Európai Unió diplomáciai szolgálatának vezetője azt mondta, hogy a bojkott az egyes tagállamok hatáskörébe tartozik, nem pedig az EU közös külpolitikájába.
  • Vlagyimir Putyin orosz elnök az egyetlen nagy ország vezetője, aki elfogadta a meghívást.

Emberi jogi csoportok üdvözölték a lépést, ugyanakkor kiemelték, hogy Washington többet is tehetne Kína felelősségre vonása érdekében.

(Kiemelt kép: Lijian Zhao kínai külügyminisztériumi szóvivő heti sajtótájékoztatója Pekingben 2021. december 7-én, kedden. Fotó: EyePress News / EyePress via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.