Kínai vadászgépek „kísértek” egy amerikai repülőt Tajvannál

Amerikai járőrrepülőgépet kísértek kínai vadászrepülők a Tajvani-szoros légterében – számolt be a kínai hadsereg pénteki közleményében.

2023. április 28., 16:59

Szerző:

A P-8A Poseidon tengeralattjáró-elhárító járőrrepülőgép hajófelderítésre, illetve azonosításra alkalmas amerikai járőr repülőgépet a Tajvani-szoros felett „mindvégig a Kínai Népi Felszabadító hadsereg vadászgépei kísérték és tartották megfigyelés alatt, és határozott védelmet biztosított ellenük” – fogalmazott Si Ji ezredes, szóvivő.

A területileg illetékes Keleti Hadszíntér Parancsnokság továbbra is magas készültségben van, a nemzeti szuverenitást, a regionális békét és biztonságot védelmezve. Az amerikai hadihajók és repülőgépek „gyakran hajtanak végre provokatív cselekményeket, ezzel teljes mértékben igazolva, hogy az Egyesült Államok a Tajvani-szoros békéjének és biztonságának megzavarója, és a biztonsági kockázat előidézője”–jelentette ki.

Az Egyesült Államok csendes-óceáni 7. flottája közleményében arról tájékoztatott, hogy repülőgépük a nemzetközi joggal összhangban, nemzetközi légtérben haladt át a Tajvani-szorosban. Megerősítették, az Egyesült Államok a jövőben is folytatni fogja repüléseit és hajózásait mindenütt, ahol erre a nemzetközi jog lehetőséget ad, beleértve a Tajvani-szorost is.

(Kiemelt kép: a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) vadászgépei gyakorlatoznak a Tajvani-szoros környéként, 2022. augusztus 7-én. Fotó: Gong Yulong / XINHUA / AFP)