Amerika hadihajó haladt át a Tajvani-szoroson

A Milius amerikai hadihajó áthaladt vasárnap a Tajvani-szoroson, amit az amerikai haditengerészet rutinműveletnek nevezett, alig pár nappal azt követően, hogy Kína befejezte a sziget közelében végzett hadgyakorlatot.

2023. április 17., 10:34

Szerző:

Az amerikai 7. flotta tájékoztatása szerint az Arleigh-Burke osztályú rakétaromboló hadihajó a nemzetközi jognak megfelelően, a nyílt tengeren hajózott át a szoroson, és a művelet arra hívta fel a figyelmet, hogy az Egyesült Államok kiáll a nyitott és szabad indiai- és csendes-óceáni térség mellett.

Az Egyesült Államok a vitatott hovatartozású Dél-kínai-tengeren is rendszeresen hajt végre hasonló, demonstratív műveleteket. A Milius az előző héten az egyik olyan mesterséges szigetet közelítette meg, amelyet Kína alakított ki az ellenőrzése alatt álló területen, és amelyet más országok is maguknak követelnek.

A kínai hadsereg az előző héten a precíziós csapásmérést és Tajvan blokád alá vonását gyakorolta, a művelet múlt hétfőn ért véget. Kína szakadár tartományának tekinti a kínai kommunisták 1949-es polgárháborús győzelme óta saját kormányzattal rendelkező szigetet. A kínai vezetés deklaráltan figyelmeztetésnek szánta a Tajvan közelében rendezett hadgyakorlatot, miután Caj Jing-ven tajvani elnök találkozott Kevin McCarthyval, az amerikai képviselőház elnökével.

A Milius áthaladását követően a kínai hadsereg közölte, hogy figyelemmel kísérte a történéseket, és továbbra is magas szintű készültségben van. Kína sosem mondott le nyíltan arról, hogy akár erővel is visszaszerezze az ellenőrzést Tajvan fölött.

(Kiemelt képünk illusztráció. MTI/AP/Amerikai haditengerészet/Gregory Johnson)

2024. július 11., 07:13

Ukrajna útja a NATO-tagság felé visszafordíthatatlan – jelentette ki Jens Stoltenberg főtitkár szerdán Washingtonban a tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Észak-atlanti Tanács ülése után a szervezet 75. évfordulós csúcstalálkozóján Washingtonban.