Ezt is megértük: alkoholmentes sörkertet nyit München

Hamarosan megnyílik München első alkoholmentes söröket árusító sörkertje. Már most arra készülnek, hogy veszteségesek lesznek.

2024. július 17., 14:18

Szerző:

Megváltoztak a fogyasztási szokások a szórakozóhelyeken, egyre kevesebben isznak sört Németországban – ezt jelzi, hogy a világhírű Oktobertfestnek otthont adó München megnyitja első alkoholmentes söröket árusító sörkertjét (Biergarten).

A bajor főváros főpályaudvarához közeli Die Null (The Zero) kizárólag üdítőitalokat, koktélokat, gyümölcsleveket, vizet és alkoholmentes söröket szolgál majd fel vendégeinek, hogy kevésbé legyen bűzös és zajos a főpályaudvar környéke, írja a Guardian alapján a Telex.

A sörkertet a közeli éttermek, szállodák és kulturális helyszínek üzemeltetői közösen igazgatják majd. A menteskertet azért hozzák létre, mert régóta zavarja őket a vonatokból áramló, mértéktelen mennyiségben italozó turisták száma.

A menteskert vendégei vihetnek magukkal ételt is, a helyszínen pedig ingyenes műsorok, zenekarok, kórusok és szólóművészek lépnek majd fel, de lesznek DJ-k vagy ijfúsági bulik is. München célja, hogy a területet modernizálják, és ismét méltó helyet kapjon a lakosság körében – közölte a városvezetés. Florian Schönhofer bártulajdonos, a Die Null egyik támogatója szerint a vállalkozás célja nem az, hogy végleg elforduljon az alkoholtól, hanem megmutassa, hogy vannak vonzó alternatívák.

Arra készül, hogy bár a tervek pozitív fogadtatásra leltek, veszteségesek lesznek, mert míg sörből könnyen lecsúszik 8-10 pohár is, addig gyümölcsléből kevesen isznak egy-két pohárnál többet. A Die Null, amelyet a város polgármestere, Dieter Reiter nyit meg, szeptember 15-ig üzemel majd, alig egy héttel az Oktoberfest kezdete előtt.

A német sörfogyasztás az 1990-es évek óta csökkenő tendenciát mutat. Az egy főre jutó átlagos évi 88 literes fogyasztással Németország lemaradt szomszédai, Csehország, Ausztria és Lengyelország mögött.

Alkohol helyett kannabisz – fergeteges javaslattal rukkolt elő a német rendőrség

Mint ismert, az Eb előtt a német rendőrség arra biztatta a külföldi szurkolókat, hogy alkoholizálás helyett inkább füvezzenek.

A német rendőrség figyelmeztetést adott ki az angol szurkolóknak az Európa-bajnokság előtt, és arra biztatta őket, hogy alkoholfogyasztás helyett szívjanak kannabiszt, vagyis füvezzenek – írja a Daily Mail alapján a 24.hu.

A brit bulvárlap sportrovata szerint a német rendőrség arra kötelezte a vasárnap esti Szerbia–Anglia találkozónak otthont adó gelsenkircheni Veltins-Arenát (a Schalke 04 stadionját), hogy kizárólag alacsony alkoholtartalmú sört szolgáljanak fel a mérkőzés alatt.

A német hatóságok azért döntöttek így, mert attól tartanak, hogy az ittas szurkolók rendbontást okoznak.

A Sun szerint ráadásul a rendőrség azt is közölte, hogy azzal is próbálják visszaszorítani az alkoholfogyasztást, hogy szemet fognak hunyni afölött, ha a meccsre tartó szurkolók között olyan csoportokat látnak, akik nem söröznek, hanem füveznek.

Nem probléma, ha a szurkolók kannabiszt szívnak az utcán

„Ha látunk egy csoportot, akik alkoholt isznak és kissé agresszívnek tűnnek, egy másik csoport pedig kannabiszt szív, természetesen az alkoholt fogyasztó csoportot fogjuk megnézni. Az alkoholfogyasztás agresszívabbá tehet valakit, a kannabisz-szívás pedig lenyugtatja az embereket. Meg akarjuk előzni az erőszakot és biztonságban akarjuk tartani az embereket. A hangsúlyt azokra a szurkolókra fogjuk helyezni, akik isznak és potenciálisan erőszakossá válhatnak – ezért is vannak biztonsági óvintézkedéseink az alkohollal kapcsolatban.”

A rendőrség kannabisszal kapcsolatos unorthodox hozzáállására az a magyarázat, hogy a német szövetségi parlament, a Bundestag idén április elsején legalizálta a sok helyen, így hazánkban is illegális kábítószernek számító növény rekreációs célú használatát, tartását és termesztését is bizonyos keretek között – írja a lap.

További részletek itt.

(Fotó: Peter Kneffel/dpa/AFP)