Kifigurázta az elnököt, börtönbe vonul egy algériai fiatal

Abdel-Madzsid Tebbún algériai elnököt és az iszlám vallást kifigurázó mémjei miatt három év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek egy algériai fiatalt hétfőn - közölték civil és jogi források.

2021. január 4., 13:07

Szerző:

Az ország északkeleti részén található Szetíf ügyészsége öt évet kért a 25 éves Valíd Kesidára, mert megsértette az elnököt, az iszlám alapelveit és az alkotmányos intézményeket - tájékoztatott egy helyi szervezet (CNLD), amely a véleményük miatt börtönben sínylődő algériai foglyokat támogatja.

A szervezet munkatársa, Kaszi Tanszaut azt mondta: azt várták, hogy elengedik a fiatalt vagy csak enyhe büntetést kap. Hozzátette: minden erejüket mozgósítani fogják, és fellebbeznek az ítélet ellen.

Kesida - aki tagja a kormányellenes Hirak mozgalomnak - több mint nyolc hónapja előzetesben van a közösségi médiában közzétett mémjei miatt.

A Hirak tavaly év elején heti rendszerességgel hívta utcára tagjait a kormány ellen, azonban március közepén a koronavírus-járvány terjedése miatt felfüggesztették tüntetéseiket.

Ennek ellenére szinte mindennaposak az őrizetbe vételek és a perek, amelyek célpontjai a független média, az ellenzék és a bloggerek - számolt be a CNLD.